Dark Matter

Dark Matter

Titel: Dark Matter
Författare: Blake Crouch
Genre: Thriller, science fiction
Utgivningsår: 2017
Sidor: 415
Betyg: 6/6
Ursprung: läsex från Bokdagarna
Passar: dig som gillar Människorna och Effekten av Susan

Handling:
Jason Dessen lever ett lyckligt familjeliv med sin fru Daniela och sin 16-årige son. Men det gör han på bekostnad av en framgångsrik vetenskapskarriär i kvantfysik. De upptäckter han var på spåren när han gjorde sitt examensarbete la han åt sidan när Daniela blev gravid och sen dess har han undervisat istället.

En dag när han är på väg hem från puben blir han kidnappad av en maskerad man med pistol. Han blir förd till ett nedlagt industriområde och det sista han minns innan han vaknar är att han får en injektion med en spruta.

När han vaknar gör han det i ett sterilt laboratorium där okända människor bejublat välkomnar honom tillbaka. De känner honom, som Jason Dessen, men han känner inte dem. I panik flyr han från labbet för att återförenas med sin familj. Men i huset, som inte alls ser likadant ut inredningsmässigt, finns det inga spår efter familjen. Allt tyder på att Jason bor där själv. Till slut lyckas han spåra upp sin fru, som står i telefonkatalogen under sitt flicknamn, och när han besöker henne känner hon visserligen igen honom. Men känns inte vid att de har något förhållande, de gjorde ju slut under studietiden när Jason gjorde sin stora upptäckt…

Det visar sig att Jason blivit utbytt av sig själv från en parallell dimension. Den upptäckt han gjorde kunde försätta föremål i superposition, obundna av tid och rum, vilket innebär att de kan förflyttas mellan olika dimensioner. Upptäckts-Jason, utan familj, har alltså ersatt sig själv i familjelivs-Jasons dimension.

Men att utnyttja uppfinningen för att återförenas med sin familj visar sig vara en riktigt svår uppgift, för det visar finnas betydligt fler än två dimensioner.

Omdöme:
Där kom den, årets(?) första fullpoängare! Helt överraskande också eftersom jag inte visste nånting om den här boken innan. Men jag tycker att den påminner en hel del om diverse filmer, t.ex. Inception eller Total Recall, även om jag inte kan sätta fingret på exakt vilken film den har mest gemensamt med.

Det jag gillar med Dark Matters är dels intrigen som är fartfylld och spännande utan att jag har en aning om vad som ska hända. Men även att intrigen backas upp av en hel del vetenskap för att i alla fall ge den ett sken av att vara trovärdig. Det börjar som en helt vanlig thriller, men utvecklas till en rafflande science fiction-roman.

Karaktärerna gillar jag också, det är vanliga, empatiska människor som reagerar trovärdigt på de moraliska dilemman de ställs inför.

Precis som handlingen så har den här boken flera dimensioner och föga överraskande så håller den redan på att filmatiseras. Läs den så förstår du varför!

Nästa bok:
Begynnelsen

Annons

4 reaktioner på ”Dark Matter

  1. Jag tror det här avgjorde saken. måste ha den. Nu såg jag dessutom att det är samma författare som har skrivit boken som TV-serien Wayward Pines bygger på. Får lägga till denna på önskelistan till Tomten 🙂

    Gilla

  2. Pingback: Årsbästalistan 2017 | Bokstapeln

  3. Pingback: Avgrund | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s