Begynnelse

Begynnelse

Titel: Begynnelse
Författare: Dan Brown
Genre: Thriller, äventyr
Utgivningsår: 2017
Sidor: 520
Betyg: 4/6
Ursprung: läsex från Bokdagarna
Passar: dig som gillar Osynlig makt eller någon av Dan Browns övriga böcker

Handling:
Professor Robert Langdon befinner sig denna gång i Bilbao för att bevittna en väns vetenskapliga avslöjande, vilket utlovas vara en världssensation som kommer innebära slutet för all religion. Men mitt under presentationen blir vetenskapsmannen mördad och Langdon dras återigen in i en hisnande, historisk kapplöpning. Nu är det upp till honom, och den vackra museiintendeten, att ta sig till vetenskapsmannens hem i Barcelona, knäcka hans 47 tecken långa lösenord, lokalisera hans hemliga laboratorium och sedan fortsätta sända videopresentationen med avslöjandet.

Men eftersom mördaren tycks ha kopplingar både till det spanska hovet och katolska kyrkan är det en mäktig motståndare som försöker hindra dem.

Omdöme:
Har man läst en Robert Langdon-bok har man läst alla! För Dan Brown avviker inte en tum från sin patenterade intrig, det är bara miljön som skiftar. Så han får med andra ord inga pluspoäng för att vara nyskapande, men att resultatet ändå blir spännande går inte att förneka.

Men jag tycker att den här boken är klart svagare än Da Vinci koden och Änglar och demoner. Det beror nog mest på att den inte alls har samma prägel av ”historisk tipspromenad” mellan olika platser och byggnader i en och samma stad, utan här förflyttar sig handlingen mer slumpartat mellan ett par byggnader i olika städer. Intrigen har också en större del relationsdrama än ”galen sekt försöker döda oss”-drama. Visst finns det en sekt med i handlingen, men den håller inte alls samma kaliber som de hemliga sällskapen författaren lyckades vaska fram i tidigare böcker.

Det jag uppskattar med Dan Brown, förutom att han som sagt levererar spännande intriger, är den kultur- och historielektion jag får i varje bok. Den här gången är det en inblick i Spaniens 1900-tals historia och den spanske arktitekten Gaudí.

Nästa bok:
Stockholm Confidential

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s