Årsbästalistan 2017

Under 2017 hann jag med att läsa 40 böcker, vilket är sju färre än i fjol. Men skillnaden kan bero på att jag läst tre rejäla tegelstenar i år, för annars har jag haft en jämnare lästakt än i fjol.

Dark MatterÅrets bästa bok…
Högsta betyg, 6/6 poäng, fick två böcker i år: Dark Matter och Spegelstaden. Båda två drar lite åt sci-fi-hållet och är ren fiktion, vilket kanske säger en del om min smak. Eftersom Dark Matter är en fristående roman så utser jag den till årets bästa bok!

InsidanÅrets sämsta bok…
Två böcker fick betyget 2/6 i år och det var Insidan, Liam Norbergs självbiografi, och Väggen, en gammal dystopiklassiker. Här får jag nog döma Insidan som årets sämsta bok, för den var rätt och slätt dålig. Väggen fick ett lågt betyg bland annat på grund av bristande logik, annars var intrigen OK.

Årets snittbetyg…
Snittbetyget för de 40 lästa böckerna i år blev 3,9 (i fjol 4,17). Jag har alltså sänkt kvalitén på läsningen i jämförelse med i fjol. Fler treor i år och färre femmor är orsaken.

Årets lästa författare…
Under 2017 läste jag böcker från 39 olika författare. Av dem var det 25 stycken som jag läste för första gången (i fjol 22 st).

Årets könsfördelning…
I fjol var 12 av 36 lästa författare kvinnor och i år är balansen 14 av 39. Procentuellt skiljer det alltså endast ett par decimaler, men detta är i och för sig inget jag tänker på när jag väljer bok heller.

Äkta amerikanska jeansÅrets mest lästa författare…
Bra bredd bland författarna i år och inga hela serier lästa under kalenderåret heller gjorde att Jan Guillou tog hem denna kategori. Två böcker läste jag av honom: Äkta amerikanska jeans (3/6) och 1968 (3/6), de senaste delarna av serien Det stora århundradet.

SpegelstadenÅrets bästa bokserie…
Avslutade tre riktigt bra serier i år: Lars Wilderängs Stjärn-trilogi, Lapidus advokatbyrå-serie och Justin Cronins Passagen-trilogi. Men även om de andra var bra så är Passagen-trilogin, med den avslutande delen Spegelstaden, i en helt annan klass. Fantastiskt bra!

Pestens tidÅrets tegelsten…
Inledde våren starkt med Ett litet liv (5/6) på 732 sidor, men den framstår ju som kort i jämförelse med Stephen Kings Pestens tid (4/6) på 1229 sidor som jag läste under hösten.

YukoÅrets läskigaste…
Det blev en del skräck i år, bl.a. Expedition Kanchenjunga (3/6), Huset (4/6) och Dränkt (4/6), men Yuko (4/6) var den som var ”läskigast”. Med inspiration av Japansk skräckfilm framkallade den i alla fall ett visst obehag hos mig.

Effekten av SusanÅrets roligaste…
Effekten av Susan (5/6) var riktigt rolig. Inte för att det är en humorbok utan för att huvudpersonen hade en härligt sarkastiskt humor och att det skedde en del dråpligheter. Subtilt och pricksäkert!


Årets sorgligaste…
Ett litet liv (5/6) utan tvekan. Det var riktigt tung läsning om sexuellt utnyttjande och övergrepp på huvudpersonen som barn.

Dagbok från ditt försvinnandeÅrets mest tänkvärda…
Dagbok från ditt försvinnande (4/6). Den visar hur skört livet kan vara och hur allt kan förändras på ett ögonblick (författarens man halkade troligtvis och ramlade i havet och försvann spårlöst på en jobbresa).

SpegelstadenÅrets mest efterlängtade…
Spegelstaden (6/6), den avslutande delen i Passagen-trilogin. Bland de bästa serier jag läst någonsin.

MänniskornaÅrets besvikelse…
Människorna (3/6) av Matt Haig hade jag hört mycket gott om, men den levde inte upp till förväntningarna. Förutsägbar och händelsefattig var mitt intryck av den.

Till min LoveÅrets överraskning…
Till min Love (5/6) av Karin Aspenström. Fick intrycket av både baksidetexten och bokens inledning att det var ett okomplicerat relationsdrama, men den visade sig vara bra mycket mer än så!

RaseriÅrets upptäckt…
Raseri (4/6) av Andreas Ek var en angenäm upptäckt. En svensk, välskriven zombieroman som utspelar sig i Stockholm och Nyköping. Glädjande nog skriver författaren på en uppföljare också.

Ull2018 ser jag fram emot att läsa den senaste boken i Metro 2033-serien och sen skulle jag vilja läsa de två uppföljarna till Ull (6/6), även om de inte är översatta till svenska än. Annars har jag som vanligt varken några mål eller utmaningar uppsatta för min läsning.

Gott nytt år!

5 reaktioner på ”Årsbästalistan 2017

  1. Att Raseri blev årets upptäckt gjorde mig riktigt glad. Kul! Nu är uppföljaren som heter Törst på gång. Den kommer i maj och jag skickar gärna ett recensionsexemplar om du vill.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s