Effekten av Susan

Effekten av Susan

Titel: Effekten av Susan
Författare: Peter Høeg
Genre: thriller, science fiction
Utgivningsår: 2014
Sidor: 340
Betyg: 5/6
Ursprung: rean efter bokrean 2017
Passar: dig som gillar Dingo dingo eller Gardet

Handling:
Susan och hennes familj hamnar i självorsakat trubbel i Indien, men blir erbjudna att ta sig ur knipan av danska staten mot en gentjänst. Susan har nämligen den märkliga förmågan att människor i hennes närhet blir fullkomligt uppriktiga när hon pratar med dem. Eftersom regeringen känner till hennes förmåga hoppas de att hon ska kunna utnyttja den för att kartlägga ett hemligt sällskap som kallas för Framtidskomissionen. Sällskapet sägs kunna förutsäga framtiden och nu är regeringen angelägna om att få ta del av deras förutsägelser.

Susan får inte veta så mycket mer än så om Framtidskomissionen, men även om hon anar att det är nåt skumt med uppdraget hon fått känner hon sig ändå tvingad att utföra det. Det hela utvecklas snabbt till en kapplöpning i Köpenhamns akademiska värld där Susan och hennes familj försöker kartlägga Framtidskomissionens medlemmar medan någon annan mördar dem en efter en. Uppenbarligen är det någon som inte vill att det de vet ska avslöjas för allmänheten.

Omdöme:
När bokhandeln hade 50 % rabatt på kvarvarande böcker från bokrean kände jag mig tvingad att köpa en bok. Hade varken hört talas om författaren eller boken tidigare, men nåt var det som gjorde mig nyfiken och det är jag glad för i efterhand!

Det här var en ganska komplex, intelligent, actionfylld och humoristisk bok som jag verkligen gillade. Handlingen är inte helt lätt att sammanfatta och att genrebestämma boken var också knepigt. Ren science fiction är det inte, men det finns drag som gör att den genren ligger nära till hands som beskrivning. Samtidigt är det en slags samhällskritisk samtidsskildring som är högaktuell just nu.

Karaktärerna, främst Susan, men även hennes familj, är rätt speciella. Men Susan är riktigt skön och är en både cynisk och pragmatisk person som är lätt att gilla.

Intrigen är egentligen inte så avancerad. Men som läsare lever jag i ovisshet genom större delen av boken och har ingen aning om var handlingen ska ta vägen. Men allt får sin förklaring och författaren syr ihop det snyggt.

Skulle inte rekommendera den här boken till vem som helst, för det krävs nog ett visst naturvetenskapligt intresse för att uppskatta den, men jag gillade den skarpt!

Nästa bok:
Känslan av död

4 reaktioner på ”Effekten av Susan

  1. Pingback: Dark Matter | Bokstapeln

  2. Pingback: Årsbästalistan 2017 | Bokstapeln

  3. Jag har bara läst fröken Smillas känsla för snö av Høeg, men det är en favorit, just tack vare författarens underbara språkhantering och ad jag skulle vilja kalla språngmetaforer. Nu måste jag läsa denna! (och kanske skulle du gilla Smilla…)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s