Hemmet

Hemmet

Titel: Hemmet
Författare: Mats Strandberg
Genre: Skräck
Utgivningsår: 2017
Sidor: 338
Betyg: 4/6
Ursprung: inköp
Passar: dig som gillar Färjan eller Sjuka själar

Handling:
När Joels mamma Monika uppvisar tecken på demens och inte längre klarar sig själv i sitt hus på den skånska landsbygden tvingas han tillfälligt att flytta ner från Stockholm. Huset ska tömmas och säljas och Monika ska flytta in på ett äldreboende. Besöket är extremt ångestframkallande, inte bara på grund av mammans situation utan även på grund av alla minnen det väcker.

Men snart är det mer än ångest som väcks. För redan i hemma i huset pratar mamman om att hennes döde make kommit tillbaka och det hela eskalerar när hon hamnar på hemmet. Märkliga och skrämmande saker inträffar. Det är inte bara Joel som märker det, utan även vårdpersonalen. Särskilt Nina som är en gammal bekant och en av anledningarna till att Joel flyttade till Stockholm.

Tillsammans blir det de som tvingas ta reda på vad som händer på hemmet och vad som ligger bakom det. Det visar sig vara något mycket värre än en död make.

Omdöme:
Även om jag var ganska hård i mitt omdöme av författarens förra bok, Färjan, gillade jag ändå hans sätt att skriva. För han är briljant när det kommer till realistiska och vardagsnära miljöbeskrivningar och personporträtt.

Precis som i Färjan är det just de pricksäkra och trovärdiga karaktärsskildringarna som är det som är skrämmande, eller i alla fall ångestframkallande, i boken. Likaså stämningen på äldreboendet – även utan de övernaturliga inslagen. Han lyckas verkligen fånga de små, igenkännande detaljerna.

Men annars blir det inte särskilt läskigt, trots att författaren gör ett gott försök. Jag gillar ändå att det är övernaturliga inslag och att allt inte förklaras fullt ut. Sammantaget är det en underhållande och läsvärd bok.

Nästa bok:
Coffin Road

Annons

En reaktion på ”Hemmet

  1. Pingback: Årsbästalistan 2018 | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s