Sjuka själar

Sjuka själar

Titel: Sjuka själar
Författare: Kristina Ohlsson
Genre: rysare, thriller
Utgivningsår: 2016
Sidor: 380
Betyg: 5/6
Ursprung: biblioteket
Passar: dig som gillar Lågor av hat eller Djävulen hjälpte mig

Handling:
Sjuka själar handlar om Lukas och det brott (kidnappning, tortyr och mordförsök) som han utsattes för under sitt sista år på gymnasiet. Han var ett av tre separata offer och den enda som överlevde. Varken de andra två offren eller mördaren hittades någonsin. Tio år har gått och nu återvänder Lukas för första gången sedan dådet till sitt föräldrahem i Kristianstad. Anledningen är att han vill få ett avslut, försöka minnas, eftersom han lider av en kraftig minnesförlust från den tiden till följd av skadorna han fick.

Lukas är inte den enda som vill få ett avslut. I grannfastigheten till hans föräldrar bor Gunnar och hans fru. Föräldrar till Fanny, som var mördarens andra offer (och Lukas exflickvän), och som aldrig hittades. Lukas återkomst river upp gamla sår och Gunnar är inte övertygad om att Lukas verkligen inte minns något. Han kanske snarare döljer något?

En bit därifrån flyttar samtidigt David och Anna in i den gamla prästgården. En byggnad som det visar sig att det finns en hel del otäcka historier om (det ryktas om att kvinnor murats in i husets källare). David och Lukas var bästa kompisar under gymnasiet, men blev osams och har inte pratat med varandra sedan innan Lukas försvann.

Lukas och Gunnar börjar nysta i de gamla morden på varsitt håll och hittar en hel del ledtrådar som polisen missat. Ju längre Lukas och Gunnar kommer i sina efterforskningar desto tydligare blir det att något otäckt kommer att hända på nytt. Mördaren åkte aldrig fast och nu börjar hans rituella kännetecken dyka upp igen som varslar om att han valt ut nya offer. Men den enda som ser dem är Anna i prästgården och hon förstår inte hur hon ska tolka dem.

Omdöme:
Riktigt spännande och stämningsfull från första kapitlet och det går inte annat än att sträckläsa den. Författaren bygger skickligt upp en ödesmättad stämning mitt i den Skånska sensommaren som pendlar mellan bestialiska mord och det övernaturliga.

Hur allt hänger ihop avslöjas sent i boken då intrigen vävs ihop snyggt, även om slutet blir överraskande.

Trots att det är brutala mord som står i fokus lyckas författaren med att skildra både intrig och karaktärer trovärdigt. Karaktärerna känns levande och det går att leva sig in i deras sorg, saknad och smärta.

Det här var Kristina Ohlssons första skräckroman, men förhoppningsvis inte den sista!

Nästa bok:
Skymningslandet

3 reaktioner på ”Sjuka själar

  1. Pingback: Huset | Bokstapeln

  2. Pingback: Hemmet | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s