Färjan

Färjan

Titel: Färjan
Författare: Mats Strandberg
Genre: Skräck
Sidor: 476
Betyg: 3/6
Passar: dig som vill ha ytterligare ett skäl till att aldrig åka på Finlandskryssning

Handling:
Färjan handlar om en rad olika karaktärer, med olika världsliga problem i bagaget, som kliver ombord för att åka på en klassisk Finlandskryssning. Färjan lockar med det gamla vanliga: buffé, tax free, karakoebar, billig sprit, sex och kanske framförallt att slippa den grå vardagen.

Men för två av passagerarna är det inte nöjesutbudet ombord som lockar, utan medpassagerarnas blod. Deras blodtörst, som de i vanliga fall håller i strama tyglar, får, delvis av misstag, fritt utlopp ombord.

Mitt i natten sprider sig skräcken ombord när allt fler lämlästade kroppar hittas. Kroppar som dessutom vaknar till liv efter en stund och törstar efter blod. Snart förvandlas nöjeskryssningen till en ren överlevnadskamp ute på havet. Men när läget ser hopplöst ut dyker hjälpen upp från ett oväntat håll.

Omdöme:
Ganska underhållande för stunden, men ingen berättelse som dröjer kvar efteråt. Däremot var den faktiskt ganska obehaglig och skrämmande. Men inte på grund skräckinslagen med blod och död, utan för den pricksäkra beskrivningen av kryssningens essenser. Brölande fyllon, karaokevärd på dekis, desperata raggningsförsök och grusade förhoppningar.

Karaktärerna är också pricksäkra, även om de är så många inledningsvis att det är svårt att hålla i sär dem. Däremot tycker jag att författaren gör dem lite väl mesiga och handlingsförlamade. Alla blir faktiskt inte passiva i en livshotande situation, vissa tar kommandot och gör det som krävs utan att tveka. Men inte i den här boken, här finns ingen hjälte och inget lyckligt slut, och det tycker jag drar ner betyget lite grann.

Nästa bok:
Bergets skugga

4 reaktioner på ”Färjan

  1. Pingback: Årslistan för 2016 | Bokstapeln

  2. Pingback: Hemmet | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s