Huset

Huset

Titel: Huset
Författare: Jens Daniel Burman
Genre: Skräck, thriller
Utgivningsår: 2015
Sidor: 305
Betyg: 4/6
Ursprung: biblioteket
Passar: dig som gillar Kalldrag eller Sjuka själar

Handling:
Måns och hans tonårsdotter Elsa åker ut till sitt hus på landet i Norrland för att fira jul. De får också hem Lena, Måns fru, från sjukhuset för första gången, där hon vårdas efter en svår trafikolycka som försatt henne i koma.

Redan på vägen ut börjar snön falla och snöandet tilltar under de första dagarna och övergår i snöstorm. Då knackar det på dörren och in stapplar en kvinna som knappt är vid medvetande efter att ha gått genom stormen. De hjälper henne in och bäddar ner henne i en säng.

När kvinnan kvicknat till visar det sig att hon inte är så lätt att bli av med. Förutom att de är insnöade så visar hon inga tecken på att vilja ge sig av, utan hon försöker snarare nästla sig in hemmet genom att manipulera Elsa och Måns mot varandra.

När Måns till slut säger ifrån och handgripligen kör ut kvinnan börjar mardrömmen. Hon har nämligen mycket starka skäl till att vilja stanna i huset, som de inte känner till, och hon är beredd att gå över lik för att få göra det.

Omdöme:
Skräckroman står det på framsidan av boken. Det brukar oftast innebära att det är något inslag av övernaturligheter, eller att det i alla fall ska verka som det. Men inte i den här boken. Det här är mer mördaren-är-lös-skräck, en galen psykopat som härjar, typ. 

Hur fungerade det då? Jo, riktigt bra. Tycker författaren lyckas väl med en trovärdig intrig som är förankrad i rimliga förklaringar till det som händer i boken. Sen att mördaren är på gränsen till omänsklig i uthållighet och styrka är en annan sak, det är OK att överdriva lite för att det ska bli en spännande historia.

Då är snarare Måns mjäkighet och obeslutsamhet betydligt mer irriterande, trots att hans familj är dödshotad rycker han inte upp sig och står upp för dem ordentligt.

Klart läsvärd bok med andra ord. Men läs den till jul när det är mörkt och kallt istället för under sommarsemestern som jag gjorde!

Nästa bok:
Isola

Annons

En reaktion på ”Huset

  1. Pingback: Årsbästalistan 2017 | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s