Isola

Isola

Titel: Isola
Författare: Åsa Avdic
Genre: dystopi, science fiction
Utgivningsår: 2016
Sidor: 319
Betyg: 3/6
Ursprung: biblioteket
Passar: dig som gillar 1984 eller Den nya människan

Handling:
Anna Francis gör sig känd i Protektoriatet Sverige som en målmedveten och tuff biståndsarbetare efter att ha drivit ett flyktingläger i en krigszon. På grund av sin erfarenhet får hon ett annorlunda jobberbjudande direkt från partiordföranden. Hon ska övervaka en rekryteringsprocess till en hemlig tjänst på myndigheten. Rekryteringen sker i ett hus på en isolerad ö i skärgården med en liten utvald skara människor ur samhällets elit.

Anna ska utsätta deltagarna för ett stresstest genom att, med hjälp av läkaren på ön, iscensätta sin egen död och därefter iaktta hur de andra reagerar. Samtidigt som de installerar sig på ön börjar det blåsa upp till storm och inom kort kommer de vara helt isolerade tills stormen blåst över.

När Anna väl har dött och gömt sig i ett hemligt utrymme i huset, varifrån det går att övervaka de andra, går saker inte riktigt som planerat. Plötsligt inträffar fler dödsfall och en efter en så börjar de andra deltagarna försvinna. Anna måste nu använda all sin tidigare erfarenhet, och kallhamrade beslutsamhet, för reda ut situationen och avslöja mördaren.

Omdöme:
Låter namnet på författaren bekant? Avdic var tidigare programledare för konsumentprogrammet Plus, numera på Nyhetsmorgon, och det här är hennes debutroman.

Början av boken känns litegrann som en transport och jag hade gärna velat veta mer om stadsbildningen och samhället (som utifrån den vaga beskrivningen ändå får antas vara en del av Sovjetunionen) här, det hade kunnat sudda ut känslan an transportsträcka. Men när de väl landat på ön tar boken fart och blir riktigt spännande.

Trots att intrigen från början framstår som en rip off på Agatha Christies klassiker And Then There Were None (på svenska Tio små XXXXXpojkar) och tycks ganska förutsägbar lyckas den ändå överraska mig i slutet. Däremot framstår hela rekryteringsprocessen som oerhört omständlig och en aning krystad, men utan den hade det ju inte varit nån story.

I första hand är det inte karaktärerna eller intrigen i sig som gör den här boken läsvärd utan det är hur författaren lyckas förmedla känslan av ett kallt, totalitärt övervakningssamhälle. Den känslan ligger som en våt filt över alltihopa och ger kraftiga vibbar av Orwells klassiker 1984 och det är ingen illa jämförelse för en debut!?

Nästa bok:
En amerikansk förlust

En reaktion på ”Isola

  1. Pingback: Avgrund | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s