Flickan med gåvorna

Flickan med gåvorna

Titel: Flickan med gåvorna
Författare: M.R. Carey
Genre: postapokalyptisk zombieroman
Utgivningsår: 2016
Sidor: 390
Betyg: 5/6
Ursprung: nytt i bokhyllan
Passar: dig som gillar World War Z eller Enklav

Handling:
Melanie är en ung tjej, ungefär i tioårsåldern, som inte känner till någon annan värld än cellen hon bor i, korridoren utanför och klassrummet hon undervisas i. Umgänget är begränsat till hennes klasskamrater, ett par lärare och ett gäng soldater. På lektionerna har hon lärt sig om den stora kollapsen och att de Hungriga tagit över världen, men hon förstår inte sin koppling till dem.

Inte förrän den dagen hon förs ut från korridoren  och flyttas till ett laboratorium där hon spänns fast på en brits av Dr. Caldwell och inser att doktorn tänker dissikera henne. Som tur är räddas hon av att militärbasen hon är på, just då blir anfallen av vildar som driver in en hord Hungriga genom stängslet.

Av olika anledningar blir det bara Melanie, hennes lärare miss Justineau, Dr. Caldwell och två soldater som överlever anfallet och lyckas fly i en Humwee tillsammans. Planen är att sätta sig i säkerhet i Beacon, den säkra staden de ursprungligen kommer ifrån, som ligger söder om London. Men de kommer inte så långt innan bilen ger upp och de tvingas fortsätta till fots.

Att gå till fots hela vägen genom London på fientligt territorium, när de hungriga dessutom kan lukta sig till dem, är ingen lek. Inte blir det bättre av att det är motsättningar i gruppen heller. Miss Justineau och Melanie känner stor tillgivenhet till varandra som lärare och elev, men soldaterna ser henne som en livsfarlig hungrig och Dr. Caldwell ser henne som ett försöksobjekt. Men till fots i det fria inser samtliga snart att Melanie är mycket speciell och har gåvor som kan hjälpa dem, och kanske hela mänskligheten, att överleva.

Omdöme:
Jag gillar att författaren presenterar den här berättelsen framförallt ur zombiens, dvs. Melanies, perspektiv. Även om det särskilda med henne är just att hon inte är som en vanlig zombie. Genom att läsaren får upptäcka omvärlden genom hennes ögon behöver han inte utveckla allt in absurdum, för det måste ju matcha hennes oförståelse, men det gör att han överlåter mycket till läsarens fantasi. Det är ofta så en postapokalyptisk värld presenteras bäst tycker jag; genom att mata läsaren med lagom mycket ledtrådar och låta läsaren själv måla upp vidden av katastrofen.

Det gör att intrigen är tydlig och den röda tråden spikrak i den här boken, vilket skapar ett bra driv och spänning rakt igenom. Den huvudsakliga sidointrigen handlar om orsaken till zombiernas uppkomst, i det här fallet en parasit i form av svampsporer, och jakten på ett botemedel. Även denna del gillar jag skarpt. Författaren har hittat en ny fräsch vinkel i en väletablerad genre som dessutom känns genomtänkt och hyfsat vetenskapligt trovärdig.

Karaktärerna då? Jo, de lyckas han också presentera och etablera bra hos läsaren. Dessutom lyckas han med konststycket av få några av dem att utvecklas och visa upp nya sidor under berättelsens gång.

Den här boken kommer garanterat att bli film, den är som gjord för ett filmmanus. Men vänta inte på den, utan läs boken för den här berättelsen är alldeles för bra för att vänta med!

Nästa bok:
MemoRandom

2 reaktioner på ”Flickan med gåvorna

  1. Pingback: Raseri | Bokstapeln

  2. Pingback: Törst | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s