Raseri

Raseri

Titel: Raseri
Författare: Andreas Ek
Genre: zombieroman
Utgivningsår: 2016
Sidor: 328
Betyg: 4/6
Ursprung: biblioteket
Passar: dig som gillar Flickan med gåvorna och Legend

Handling:
Plötsligt uppstår det kaos på Stockholms gator när folk oprovocerat attackerar varandra i blint raseri. Attackerna består inte bara av sparkar och slag utan folk biter  och sliter i sina offer så att blodet sprutar.

Polisen Erik lämnar hemmet och ger sig ut på gatorna för att hjälpa till när det första tumultet uppstår. Men han inser snabbt att det inte är mycket han kan göra för att hjälpa. Offren dör inför ögonen på honom och förövarna vänder snabbt sitt raseri mot honom. Därför tar han sig snabbt till polisstationen där han jobbar för att försöka förstå vad som händer.

I kaoset som råder hittar också Eriks kollega Carin och MMA-fightern Pontus till polisstationen. Tillsammans förstår de att det rör sig om en smitta och att den tycks ha brutit ut i hela landet.

Samtidigt befinner sig Eriks fru och dotter ute på landet i en sommarstuga söder om stan och Erik och de andra bestämmer sig för att ta sig dit. Men innan de kommer fram hinner Eriks familj ge sig av. Bortskrämda av en smittad beger de sig iväg för att söka hjälp hos polisen i närmsta stad, ovetandes om kaoset som råder.

Erik måste nu hitta dem innan de blir dödade av smittade och samtidigt förska förstå vad som har hänt.

Omdöme:
En bra zombieroman måste förklara två saker på ett ”trovärdigt” sätt för läsaren tycker jag:
1. Vad har orsakat zombieutbrottet?
(I detta fall ett virus som uppstått ur ett dåligt testat vaccin.)
2. Hur sprids smittan?
(I denna bok genom bett, blod eller saliv från smittade. Om du inte fått det genom det muterade vaccinet förstås.)
Lyckas inte författaren leverera ”trovärdiga” förklaringar på de här frågorna blir boken bara en fånig våldsorgie.

Inledningsvis kändes det som att den här boken var på väg att bli just det, för den störtdök rakt in i zombieutbrottet utan närmare förklaringar. Men längs vägen levererar författaren svaret på båda frågorna – och han gör det snyggt också! Han lyckas till och med att få in global uppvärmning och vaccinationshets som en del i förklaring av virusets uppkomst.

Men fokus ligger på spänning och action och det är det i princip från första till sista sidan. Karaktärerna presenteras snabbt utan överflödigt djup vilket gör att jag inte riktigt hinner komma någon av dem nära.

Hur fungerar det med ett zombieutbrott i Stockholm då? Jo då, inga problem. Miljön har ingen större betydelse, förutom stt det naturligtvis är lätt att sätta sig in i geografin. För karaktärerna har det inte heller nån betydelse eftersom de är poliser och har tillgång till vapen. Annars är ju det ett problem med zombier i Sverige i jämförelse med USA, vapentillgången här är ju inte särskilt stor så det är svårt att försvara sig mot zombierna.

Författaren har verkligen byggt upp för en fortsättning, även om boken har ett godtagbart slut. Men jag hoppas att han skriver en uppföljare för i mina ögon har fortsättningen en större potential eftersom den då kommer utspela sig efter zombieapokalypsen och samhällets kollaps och det tycker jag är mer intressant.

Nästa bok:
Expedition Kanchenjunga

6 reaktioner på ”Raseri

  1. Oj, så det är en zombiebok? Det hade inte jag fattat 😮 Då är jag nästan ännu gladare att jag avstod. I och för sig så är det just de där två viktiga punkterna som brukar ställa till problem för mig och de verkar ju vara okej 🙂

    Gilla

    • Ja, virussmittade och blodtörstiga blir de i alla fall. Sen att inte zombier omnämns vare sig på baksidetexten eller av förlaget är nog medvetet eftersom det kan skapa förutfattade meningar och skrämma bort vissa läsare!

      Gilla

  2. Pingback: Årsbästalistan 2017 | Bokstapeln

  3. Pingback: Törst | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s