MemoRandom

MemoRandom

Titel: MemoRandom
Författare: Anders de la Motte
Genre: kriminalroman, thriller
Utgivningsår: 2014
Sidor: 396
Betyg: 5/6
Ursprung: lånat av brorsan
Passar: dig som gillar Den andalusiske vännen eller VIP-rummet

Handling:
David Sarac vaknar upp på sjukhuset efter en stroke, som även resulterade i en allvarlig bilolycka, utan att minnas annat är fragment från de senaste tre åren. Dessvärre är det många som vill att han ska minnas specifika detaljer och hemligheter. Hans jobb är nämligen hanterare på polisens underättelseavdelning där han har hand om informatörer i olika kriminella nätverk. Det är i synnerhet en informatör, eller i själva verket en infiltratör, med kodnamnet Janus som alla vill åt.

Alla betyder hans kollegor, närmsta chef, en utredare från justitiedepartementet, polisens internutredare och givetvis ett helt gäng kriminella. Mitt i smeten sitter David som tvingas kartlägga sitt liv innan olyckan för att kunna spåra upp Janus. Välvilliga råd, löften om hjälp och rena hot haglar över honom från alla håll, men vem kan han lita på när han inte minns?

I takt med att han gräver allt djupare i sitt förflutna börjar hans informatörer dö våldsamt, en efter en, och David upptäcker också sidor hos sig själv som inte är särskilt smickrande. Vem var han egentligen och vilket förhållande hade han till Janus är saker han måste ta reda på, innan någon annan gör det.

Omdöme:
de la Motte har seglat upp som min klara favorit bland svenska författare! Anledningen är att han skriver händelserika, intrikata och spännande historier med stabil verklighetsförankring och trovärdiga dialoger.

Kataktärerna är komplexa och levande och går lätt att hålla i sär trots ett omfattande persongalleri. Däremot är det väl inte solklart vad alla har för motiv bakom sin agenda att hitta Janus tycker jag.

Det här är en riktig bladvändare, men inget för dig som vill ha en enkel intrig. Den här intrigen är ganska invecklad, men det fina är att den håller hela vägen i mål.

Nästa bok:
UltiMatum

2 reaktioner på ”MemoRandom

  1. Pingback: UltiMatum | Bokstapeln

  2. Pingback: Top dogg | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s