Törst

Törst

Titel: Törst
Författare: Andreas Ek
Genre: postapokalyptisk roman, zombieroman
Utgivningsår: 2018
Sidor: 446
Betyg: 6/6
Ursprung: recensionsex
Passar: dig som gillar Raseri eller Flickan med gåvorna

Handling:
Törst är uppföljaren till Raseri och tar vid där den förra boken slutade. Polisen Erik med familj har tillsammans med sin kollega Carin och MMA-fightern Pontus funnit sig till rätta i Eriks sommarhus utanför Nyköping där de undviker zombieapokalypsen (min benämning på situationen). De bevakar tomten, samlar förnödenheter om dagarna och håller utkik efter andra överlevande.

Samtidigt jobbas det febrilt i ett smittskyddslaboratorium i Stockholm där en forskare, Mona, undersöker sambanden mellan utbrottet och ett nyligen framtaget influensavaccin. I jakten på att hitta orsaken till smittan, som gör folk till blodtörstiga monster, korsas hennes vägar med Erik och de andra. De bestämmer sig för att hjälpa henne att hitta ett botemedel och lämnar sommarhuset.

Ute på vägarna är det inte bara de ”förändrade” som är farliga utan även desperata människor, vilket Erik och de andra får erfara. Men även om det finns mindre förändrade på landsbygden söker de sig tillslut tillbaka till Stockholm där det finns mer förnödenheter och möjlighet till att hitta andra att slå sig ihop med.

Men i takt med att de lär sig konsten att överleva och påbörjar uppbyggnaden av en tillflyktsort med andra överlevande märker de att även de förändrade lär sig saker. Deras bräckliga försvar fungerar mot sinnesslöa zombier, men läraktiga och beräknande fiender är en annan sak. Mänsklighetens sista desperata kamp för överlevnad äger rum i Stockholm.

Omdöme:
Wow, årets första fullpoängare är ett faktum! Allt det jag saknade och efterlyste i den första boken levererar författaren i Törst. Men även om jag är svag för zombieromaner och postapokalyptiska skildringar är det sällan de får högsta betyg för det.

Anledningen till att Törst får det är att författaren hittar en perfekt balans mellan den dagliga överlevnadskampen för mat och trygghet i ett samhälle i sönderfall och de oberäkneliga och våldsamma virussmittade som dyker upp när du minst anar det. Han lyckas också skapa flera intressanta parallellhandlingar som sedan knyts ihop snyggt med huvudintrigen.

Karaktärerna, som jag upplevde som lite ytliga i första boken, får man lära känna bättre i denna bok. De känns både trovärdiga och vinner mina sympatier.

Orsaken till utbrottet utvecklas ytterligare och har både en samhällsaktuell och intressant vinkel. Att det hela tillslut får en lösning är också något jag uppskattar. Tydliga avslut är bra.

Att det hela börjar och slutar i Stockholm, vilket ger en hög igenkänningsfaktor, tycker jag är kronan på verket.

Nästa bok:
Vinterstängt

2 reaktioner på ”Törst

  1. Pingback: Årsbästalistan 2018 | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s