Expedition Kanchenjunga

Expedition Kanchenjunga

Titel: Expedition Kanchenjunga
Författare: Michelle Paver
Genre: rysare, äventyr
Utgivningsår: 2016
Sidor: 255
Betyg: 3/6
Ursprung: biblioteket
Passar: dig som gillar Evig natt och Expeditionen – Min kärlekshistoria

Handling:
Året är 1935 och läkaren Stephen ansluter sig till en bergsbestigarexpedition ledd av hans bror Kits i Indien. Den tidigare expeditionsläkaren har hoppat av och Stephen tar chansen att lämna personliga problem i England för att få chansen att bestiga Kanchenjunga, världens tredje högsta berg.

Ingen har hittills lyckats bestiga berget utan tidigare expeditioner har fått avbrytas i takt med att expeditionsmedlemmarna dött på berget. Fast beslutna att bli de första att bestiga berget passar de på att besöka den enda kvarvarande, levande medlemmen, Sir Tennant, ur den legendariska brittiska expeditionen som tog sig an berget sex år tidigare. Men istället för goda råd och ett lycka till blir Stephen bemött med rädsla och upprördhet när berget kommer på tal.

Inte blir det bättre när expeditionen väl startar och de sherpas som de anlitat förhåller sig starkt skeptiska till det hela. Berget är heligt påstår de och de får inte förarga det. Men expeditionen fortskrider utan större missöden tills de når läger två, som ligger på exakt samma plats som Lyells expedition sex år tidigare.

Plötsligt tycker sig Stephen se en skepnad på avstånd och han hör något röra sig utanför tältet på natten. Stämningen blir allt mer tryckt och det blir än värre när de hittar en ryggsäck som tillhörde en av de avlidna expeditionsmedlemmarna ur Lyells team. Hur ryggsäcken hamnat i lägret förstår de inte eftersom han halkade ner i en djup glaciärspricka och försvann.

Expeditionen utsätts för väder och vind, men även något som tycks vara en vålnad. De ser den skymta för förbi och känner dess illvilja. Det hela kulminerar när expeditionen får veckans post levererad till baslägret och Stephen får en bekännelse från Tennant om vad som egentligen hände under Lyells expedition. Nu handlar det inte längre om att bestiga berget, utan att komma levande därifrån.

Omdöme:
På förhand lät det här som en bok för mig; en kombination av bergsbestigning och skräck. Har läst många intressanta expeditionsskildringar om olika berg genom åren och skräck är ju en favoritgenre. Dessutom gillade jag spökhistorien Evig natt av samma författare.

Det går att dra flera paralleller mellan Evig natt och den här boken. I stort sett är det ju samma historia, till och med miljön och tidsåldern är snarlik. Men där Evig natt faktiskt var en smula obehaglig och nervpirrande misslyckas Expedition Kanchenjunga med det. Kanske är det för att berättelsen känns som en upprepning eller också beror det på att jag själv inte tycker högalpin miljö blir särskilt skrämmande. Bara skrämmande vackert.

Men trots att boken inte alls är obehaglig eller det minsta skrämmande är den ändå rätt spännande. Den är kortfattad och lättläst med ett bra driv i berättelsen. Författaren skildrar skickligt både karaktärer, tidsanda och miljöer utan att bli långrandig.
Med andra ord är den läsvärd, särskilt om du är lite intresserad av bergsbestigning och har koll på Mallorys bedrifter eller läst t.ex Into Thin Air. För min del önskar jag att jag hade läst den här i tältet på väg upp på Aconcagua (den var i och för sig inte skriven då) hellre än ett försommarljus lägenhet. Då hade den säkert fått ett högre betyg.

Nästa bok:
Stjärndamm

3 reaktioner på ”Expedition Kanchenjunga

    • Allting är relativt! Mina personliga upplevelser av höga berg stämmer inte med den känsla författaren försöker förmedla. Men den är ju kort och lättläst så det kan vara värt att chansa och läsa den ändå, förhoppningsvis får du en annan känsla av den 😊

      Gillad av 1 person

  1. Pingback: Årsbästalistan 2017 | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s