Stjärndamm


Titel: Stjärndamm
Författare: Lars Wilderäng
Genre: science fiction
Utgivningsår: 2016
Sidor: 296
Betyg: 4/6
Ursprung: biblioteket
Passar: dig som läst Stjärnklart och Stjärnfall

Handling:
Tredje och avslutande delen på Stjärntrilogin. Den förra boken slutade med katastrof när Västra Götalands armé i stort sett blev utplånad på slagfältet och ett stjärndamm regnade ner över området som förvandlade alla som andades in det till zombier. Men en liten grupp soldater överlevde, däribland Gustaf Silverbane, och  blev därefter belägrade på Carlstens fästning.

Situationen ser ganska hopplös ut med tusentals zombier utanför portarna och vetskapen om att i princip hela Västra Götalands militärmakt blivit utraderad. Ingen kan komma till undsättning. Tror de. Men då dyker det upp ett segelfartyg som de, efter en avancerad utbrytning, lyckas ta sig ombord på och tvingar till sig hjälp av.

Med fartygets hjälp seglar de uppför kusten i jakt på överlevande, när de inte hittar några fortsätter de till Norge och därefter till Skottland. Först efter att ha sökt av Skottlands kust lyckas de hitta ett gäng som inte förvandlats till zombier på en militärbas.

Lyckligtvis visar det sig vara en gammal kärnvapenbas som dessutom har fungerande stridsspetsar. Teknikerna där har lyckats bygga om dem så att de går att aptera manuellt, det vill säga utlösa dem för hand. Trots den uppoffringen ser de en möjlighet att sätta stopp för kentaurerna, som de kallar utomjordingarna för, en gång för alla. Det gäller bara att de kan ta sig fram till deras bas vid Ringhals obemärkta.

Omdöme:
Första boken var en fullpoängare, men sen tycker jag nästan att det blev för mycket av det goda. Både utomjordingar och zombier på en och samma gång. Men framförallt blev hela intrigen så hopplös, i ordets rätta bemärkelse, eftersom fienden var övermäktig och nästan alla dog i den andra boken. Så det var med blandade känslor jag började läsa tredje boken. Nyfikenheten över att få veta hur författaren skulle lyckas vända det hela var det starkaste incitamentet.

Annars gillar jag ju skarpt Wilderängs sätt att skriva: det är detaljrikt utan att bli nördigt, karaktärerna är ”på riktigt” och berättande är kliniskt och sakligt. Bra driv och spännande intrig helt enkelt.

Precis som i tidigare böcker fortskrider intrigen genom att varje kapitel utgår från en av flera olika karaktärer som för berättandet framåt. Den jag gillar bäst är Filip, den gamle preppern, han är den som har varit mest intressant genom alla böcker. Han har en ganska stor roll i boken även om jag inte nämnde honom i handlingen ovan.

Trots tveksamheterna innan tycker jag att författaren syr ihop trilogin på ett bra sätt. Lagom mänskligt och trovärdigt. Fast allra bäst är epilogen som tar en rätt oväntad vändning.

Nästa bok:
Dränkt

3 reaktioner på ”Stjärndamm

  1. Den här serien har jag inte börjat läsa än, men de två första böckerna står redo i hyllan. Är ganska säker på att jag kommer att gilla den.

    Gilla

  2. Pingback: Årsbästalistan 2017 | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s