Evig natt

 Evig natt 

Titel: Evig natt
Författare: Michelle Paver
Genre: Rysare
Sidor: 238
Betyg: 4/6
Passar: dig som är mörkrädd 😉

Handling:
Evig natt handlar om en brittisk, vetenskaplig expedition till ett avlägset hörn av Svalbard år 1937. Bokens huvudperson, Jack, är en arbetarklasskille som söker sig till expeditionen för att lämna sitt gamla, miserabla liv i London. Han är dock inte odelat positiv till expeditionens övriga deltagare som i hans ögon är ett gäng snobbiga överklasskillar.

Redan från start är expeditionen otursförföljd och två av deltagarna tvingas hoppa av. Dessutom visar den norska skepparen en stark motvilja mot att segla dem till det utpekade målet, han verkar till och med skrämd av uppdraget. När de närmar sog platsen visar både skepparen och besättningen en tydlig motvilja mot att stiga i land på platsen och de försöker till och med övertala expeditionsdeltagarna att byta lägerplats. Även om expeditionen tycker att det är olustigt fortsätter de ändå som planerat.

Väl på plats, med skeppet avseglat, får de en känsla av att allt inte står rätt till på platsen de valt. Men expeditionen fortgår och i takt med att dagarna blir kortare och vintern närmar sig, med det eviga arktiska mörkret, inser Jack att de inte är ensamma på platsen. Samtidigt lämnar de övriga två expeditionsmedlemmarna lägret för att en av dem fått blindtarmsinflammation och tvingas uppsöka läkare. Ensam kvar i det tilltagande mörkret blir Jack, med en känsla av att platsen vill honom något illa.

Omdöme:
Bra spökhistoria, men inte fullt så skrämmande som jag hade förväntat mig. Författaren skildrar personerna och deras känslouttryck bra, vilket gör att hon målar upp ett obehag utan att behöva gå rakt på sak. Antydningar och det som inte skrivs skapar mystik. Läsvärd, men inte för lättskrämda personer!

5 reaktioner på ”Evig natt

  1. Pingback: Vinterfolket | Bokstapeln

  2. Pingback: Kalldrag | Bokstapeln

  3. Pingback: Expedition Kanchenjunga | Bokstapeln

  4. Pingback: Operation Fritham | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s