Äkta amerikanska jeans

Äkta amerikanska jeans

Titel: Äkta amerikanska jeans
Författare: Jan Guillou
Genre: historisk roman, samtidsskildring
Utgivningsår: 2016
Sidor: 416
Betyg: 3/6
Ursprung: lånat av farsan
Passar: dig som läst de första fem delarna, den senaste var Blå stjärnan

Handling:
Sjätte delen i serien Det stora århundrandet har nu nått fram till 50-talet. Huvudpersonen denna gång är Eric, Hélènes äldsta son, sonson till Oscar Lauritzen. Eric är bara sju-åtta år när berättelsen tar sin början, men i takt med att han blir äldre ser han hur både familjen, släkten och omvärlden förändras.

Eric växer upp med sin mamma och styvfar, som misshandlar honom dagligen. När styvfadern även ger sig på mamman får hon nog och de skiljer sig. I skilsmässan lyckas styvfadern lägga beslag på hela arvet efter Oscar, som precis gått bort. Detta gör att Eric växer upp under ganska knappa förhållanden under de tidiga tonåren, trots sin överklassbakgrund. Hans mamma är nämligen för stolt för att be släkten om hjälp utan kämpar på och tar de jobb hon kan, trots avsaknad av utbildning och hemmafruidealet som råder.

För Eric, som lovat sin morfar att utbilda sig ordentligt så att han en dag kan ta över familjeföretaget, håller framtidsutsikterna på att gå åt skogen när han blir relegerad från skolan. Lösningen blir att gå klart resten av utbildningen på en internatskola, vilket såklart drabbar familjen ekonomiskt.

Omdöme:
Det här var den mest händelsefattiga boken hittills i serien. Det kändes som en riktig transportsträcka, frågan är bara till vad?

Nu har serien pågått under så många decennier att de välkända och omtyckta karaktärerna dör en efter en. Istället får man följa barnbarnen som hitills i serien varit helt anonyma.

Men Guillous styrka som författare är att han kan göra vardagliga händelser både intressanta och spännande, så boken har trots  allt ett bra driv. Dessutom förstår man ganska snabbt att karaktären Eric egentligen är författaren själv. Stora delar av boken känns igen från hans bok Ondskan, även om de skiljer sig på ett par väsentliga punkter. Väl på internatskolan dyker t.ex Erik Ponti också upp och i Ondskan är det ju han som är Guillous alter ego.

Eftersom hela boken är berättad från ett jag-perspektiv från en ung karaktär så är det mycket som händer med släkten och företaget som aldrig förklaras. Men det hoppas jag att man får svar på i nästa del, för det känns som att Guillou är långt i från klar med sin berättelse.

Nästa bok:
Yuko

Annons

2 reaktioner på ”Äkta amerikanska jeans

  1. Pingback: 1968 | Bokstapeln

  2. Pingback: Årsbästalistan 2017 | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s