Blå stjärnan

 Blå stjärnan 

Titel: Blå stjärnan
Författare: Jan Guillou
Genre: Historisk roman, spionroman, krig
Sidor: 479
Betyg: 4/6
Passar: dig som vill läsa om hur det var i Sverige under andra världskriget

Handling:
Blå stjärnan är den femte boken i serien Det stora århundradet. Den utspelar sig parallellt med den fjärde boken, men handlar om vad Lauritz Lauritzens äldsta dotter, Johanne och delvis även hennes syster Rosa, gjorde under andra världskriget.

Johanne gör med sin dubbla nationalitet, norsk och tysk, karriär under kriget som agent för både norska Hjemmefronten och brittiska SOE. Hon gör uppdrag både i Norge och Sverige, allt från kurir till enstaka militära insatser. Till slut samarbetar hon även med den svenska underrättelsetjänsten för att spionera och infiltrera tyskar i Sverige.

Privat så befarar Johanne att hon orsakat en skandal i och med att hon blir gravid utan att ha stadigt sällskap. Barnet vill hon behålla och uppfostra på egen hand, men hur hennes konservativa far kommer reagera törs hon knappt tänka på. Hans reaktion blir dock inte alls vad hon väntat sig.

Omdöme:
Guillou har skrivit en spionroman igen och det är ju en genre han behärskar till fullo. Det historiska har han också koll på och att jag tycker Guillou är en skicklig berättare är ingen hemlighet. Med andra ord är det en intressant, spännande och läsvärd bok.

Nästa bok:
Grishams Svindlaren kanske?

Annons

2 reaktioner på ”Blå stjärnan

  1. Pingback: Äkta amerikanska jeans | Bokstapeln

  2. Pingback: 1968 | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s