Noll K

Noll K

Titel: Noll K
Författare: Don DeLillo
Genre: relationsdrama, samtidsskildring
Utgivningsår: 2015
Sidor: 309
Betyg: 2/6
Ursprung: lånat av brorsan
Passar: dig som gillar 2666 eller Girlfriend in a Coma

Handling:
Jeffrey Lockhart reser till sin far, som är framgångsrik multimiljonär, och styvmor som befinner sig på en exklusiv anläggning i Centralasien. Till anläggningen söker sig folk som är på väg att dö, för där blir de nedfrusna i hopp om att en dag kunna väckas upp igen och få sitt medvetande överfört till en fungerande och frisk kropp. Det är vad som ska ske med hans styvmor och hans far har sponsrat anläggningen med stora belopp i hopp om att det en dag ska bli verklighet.

Men Jeffreys far bestämmer sig plötsligt att han vill genomgå samma procedur, trots att han inte är döende. Trots att Jeffrey inte haft något särskilt bra förhållande till sin far, han växte upp med sin mamma, blir det en chock för honom. Han ställs inför beslutet att bli helt ensam i livet eller att färska påverka sin far att ändra sig.

Omdöme:
Uppenbarligen har inte jag, brorsan och Jan Gradvall samma boksmak, men det var väl ingen högoddsare direkt. Gradvall skriver nämligen att författaren är världens främste nu levande författare. Baserat på denna, enda bok jag läst av författaren, håller jag absolut inte med. Allt som oftast visar det sig att det som brorsan glatt lånar ut är superpretentiöst, tråkigt och påfallande lyriskt. Att böckerna sedan har översvallande recensionscitat på omslaget från världskända dagstidningar borde snarare fungera som en varning än locka till läsning har jag lärt mig.

Noll K prickar in allt ovanstående och det var inte mycket som lockade mig till vidare läsning annat än vetskapen om att boken var kort och snart skulle vara slut.

Den har i och för sig ett intressant tema som nästan drar åt science fiction-hållet. Men det handlar väldigt lite om själva nedfrysningen och processen kring det fortsatta livet i framtiden. Utan fokus ligger på vad Jeffrey tycker och tänker, trots det tycker jag inte att jag som läsare kommer honom särskilt nära.

Årets första lästa bok kan mycket väl bli årets dömts bok. Gäsp!

Nästa bok:
Lazarus

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s