Lazarus

Lazarus

Titel: Lazarus
Författare: Lars Kepler
Genre: thriller, kriminalroman
Utgivningsår: 2018
Sidor: 542
Betyg: 4/6
Ursprung: lånat av farsan
Passar: dig som gillar Arton grader minus eller Sandmannen

Handling:
När två mordoffer hittas och oberoende av varandra har kopplingar till Joona Liina inser han direkt att seriemördaren Jurek Walter är tillbaka. Problemet är att ingen annan är övertygad om det, hans kollega Saga Bauer är helt övertygad om att hon sköt ihjäl honom vid deras senaste konfrontation.

Men Joona tar det säkra före det osäkra och sätter sin katastrofplatsen i verket. Han lämnar landet, byter identitet, hämtar upp sin dotter Jumi och sätter sig i säkerhet i en skyddabunker i Nederländerna som ägs av en bekant.

För att locka fram Joona och få honom att återvända ger sig Jurek Walter på Saga Bauers familj. Joona tvingas därför välja mellan att stanna hos sin dotter eller hjälpa sina kollegor att sätta stopp för Jurek en gång för alla.

Omdöme:
Jurek Walter är tillbaka och jag vet inte riktigt om jag ska skratta eller gråta. Författarna klarade tydligen inte av att göra sig av med honom, utan återupplivade honom och kastade in honom i en till roman. Som karaktär skulle han snarare platsa som skurk i en superhjältefilm från Marvel än i en svensk kriminalroman, dvs. han saknar helt verklighetsförankring.

Men nu tror jag i och för sig inte att det är någon som läser Kepler för att att det är så trovärdigt och verklighetsnära, utan det gör man för spänningens skull. För det levereras med råge!

Motgångarna för polisen avlöser varandra och jag vet inte riktigt hur det ska sluta, förutom att jag antar att Joona ska vinna i slutändan. Men författaren räds ju inte att göra sig av med betydelsefulla karaktärer så vem som ska dö härnäst utgör en stor del av spänningen.

Annars är allt sig likt i en Keplerroman, på gott och ont, men underhållande är det!

Nästa bok:
Andarnas labyrint

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s