Girlfriend in a Coma

Girlfriend in a Coma

Titel: Girlfriend in a Coma
Författare: Douglas Coupland
Genre: dystopi, samtidsskildring
Utgivningsår: 1999
Sidor: 403
Betyg: 3/6
Ursprung: hyllvärmare
Passar: dig som gillar Hej Nostradamus! eller Dagbok från ditt försvinnande

Handling
År 1979 faller Karen plötsligt i koma framför ögonen på sin pojkvän Richard och deras vänner. Men trots att hon ligger i koma föder hon en dotter nio månader senare som Richard är pappa till.

I arton år framåt ligger hon i koma och för Richard är det som att livet satts på paus. Han är en usel pappa och tar knappt hand om sig självt. Inte är det särskilt mycket bättre med deras vänner heller, även de har påverkats starkt av Karens koma.

Men plötsligt en dag vaknar Karen upp. Hon är en 17-åring i en 35-årings kropp och minns vad hon hade för läxor dagen innan, dvs. för arton år sedan, men vet inget om världen idag. Kort därefter drabbas mänskligheten av en pandemi och världen faller samman, något som Karen förutsåg innan hon föll i koma. Endast hon, Richard, deras dotter Megan och deras närmsta vänner överlever.

Varför de är utvalda och vad det har för betydelse är något de tvingas söka svaret på.

Omdöme
Jag har läst en bok av författaren tidigare och den gillade jag. Lite halvflummig och filosofisk, men ändå intressant och tankeväckande. Den här boken påminner mycket om den, Hej Nostradamus!, vilket gör att den inte alls fångar mitt intresse på samma sätt. Detta trots den dystopiska handlingen vilket normalt får mig att gå igång.

Karaktärerna är författarens styrka, men problemet är att varken Karen, Richard eller deras vänner är särskilt lätta att tycka om. De har samtliga karaktärsbrister, vilket är hela poängen med deras plats i intrigen. Dessutom finns det en övernaturlig karaktär med, en vålnad, som visserligen är den mest sympatiske, men som jag har svårt att köpa fullt ut.

Nästa bok
Operation Frithamn

Annons

En reaktion på ”Girlfriend in a Coma

  1. Pingback: Noll K | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s