Den gode vargen

Den gode vargen

Titel: Den gode vargen
Författare: Alexander Söderberg
Genre: thriller, kriminalroman
Utgivningsår: 2016
Sidor: 406
Betyg: 4/6
Ursprung: lånat av pappa
Passar: dig som läst Den andalusiske vännen och Den andre sonen

Handling:
Tredje och sista delen delen om sjuksköterskan Sophie Brinkmann och gangsterbossen Hector Guzman.

Sophie, hennes son Albert och ett par andra av deras vänner i nöd håller sig gömda i Prag på flykt både från den korrupta polisen Tommy Jansson och olika kriminella grupperingar. Tillsammans planerar de hur de ska sätta dit dem som hotar dem och fria Jens och Hectors son, Lothar, som hålls som gisslan i Colombia av en rivaliserande knarkkung.

Hector däremot har hämtat sig från sina tidigare skador och lämnar det kloster han hållit sig gömd på för att ta tillbaka det han förlorat och för att hämnas på sina motståndare.

I Stockholm smider Tommy Jansson desperata planer för att sopa igen spåren efter sig, vilket betyder att Sophie måste dö.

Det blir en våldsam katt och råtta-lek där gamla allianser bryts och nya bildas när deras vägar korsas i både Prag, Miami, Stockholm och Colombia.

Omdöme:
Låter handlingen intensiv? Det är den också. Men jag tycker att författaren hittat en bra balans där våldsamma och spännande partier avlöser mer alldagliga händelser. Intrigen blir heller aldrig rörig, trots att den svänger fram och tillbaka mellan hopp och förtvivlan (för Sophie och hennes vänner). Dessutom gör boken sitt jobb som avslutande del och syr ihop alla lösa trådar på ett snyggt sätt så att jag känner mig tillfreds med hur det slutar.

De flesta karaktärer känner jag väl vid det här laget, även om en del av dem utvecklas en del i den här boken. Men en som jag fortfarande inte känner särskilt väl, eftersom författaren fortsätter att låta honom vara lite småhemlig, är Jens Vall. Även fast det framgår ganska tidigt att det är han som är riddaren i skinande rustning som ska rädda dagen. Med sitt kriminella förflutna är han däremot ganska spännande i den rollen. Fast den karaktär som författaren lyckats absolut bäst med är Tommy Jansson. Det var länge sedan jag kände så starkt för en fiktiv karaktär, även om det jag känner är ren och skär avsky.

Det blir intressant att se vad författaren skriver härnäst, för den här debuttrilogin har verkligen varit en lysande start på hans författarkarriär. Jag minns att jag var lite skeptisk i första boken, tyckte det var för mycket actionfilm över intrigen. Men sen fick den mer djup och med betygen fyra, fem, fyra är det ingen tvekan om att det är en läsvärd serie.

Nästa bok:
Björnstad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s