Björnstad


Titel: Björnstad
Författare: Fredrik Backman
Genre: relationsdrama, sport
Utgivningsår: 2016
Sidor: 469
Betyg: 4/6
Ursprung: nytt i bokhyllan
Passar: dig som gillar Min mormor hälsar och säger förlåt eller Hej Nostradamus!

Handling:
Björnstad är namnet på en liten norrländsk glesbygdsort där hockey är det vikigaste som finns. Klubbens framgångar är dock blygsamma, förutom då sportchefen Peter var ung och de kom tvåa i högsta ligan innan han blev proffs i NHL.

Men nu har juniorlaget och deras stora talang, Kevin, lyckats spela sig hela vägen till SM-semifinal och staden kokar. Mycket står på spel, inte bara för laget. Seger kanske betyder  att det nya hockeygymnasiet förläggs till orten, då ökar inflyttningen och ett nytt köpcenter kanske byggs. Med så mycket på spel blir det mycket prestige och många intressekonflikter; mellan spelarna, mellan tränarna i klubben, mellan föräldrarna och mellan sportchefen och sponsorerna.

Läsaren får följa juniorlaget, och människorna runt omkring, på isen, i skolan och på fritiden under slutspelet. De bär hela stadens förhoppningar på sina axlar. Men på en lagfest händer nåt som får hela laget, och samhället, att skälva. Händelsen slår en kil i samhället vilket tvingar var och en att välja mellan framgång eller rättvisa.

Omdöme:
Det här är en lite lurig bok att kategorisera, för även om det är ett hockeylag som står i centrum och de får mycket istid i boken så handlar själva huvudintrigen om nåt helt annat. Den handlat om hur något som sker mellan två personer kan komma att påverka ett helt samhälle. Fredrik Backman är definitivt en duktig historieberättare, men det finns delar i hans berättande som jag inte är överdrivet förtjust i.

Det han gör riktigt bra är hur han lyckas beskriva och förmedla känslan i en småstad och på en hockeyrink. Han är även duktig på att skapa en spännade historia med bra tempo.

Det jag inte gillar är det som är hans signum: överdrivna karaktärer, eller snarare karikatyrer, och putslustiga liknelser. Det finns aldrig någon karaktär som är lagom i Backmans böcker eller som är särskilt komplex tycker jag. Hans förkärlek för avancerade, och ofta lustiga, liknelser platsar bra i hans mer humorbetonade böcker, men känns ganska malplacerade i denna.

Det var längesen jag läste en skönlitterär bok om hockey, senast var nog nån ungdomsbok när jag var i rätt ålder för sådana, men författaren visar att hockey är ett alldeles utmärkt ämne att ta avstamp i för att skapa en bra historia. Men jag tycker inte att man behöver vara särskilt hockeyintresserad för att läsa boken, det centrala är ju vad som händer mellan karaktärerna. Fast igenkänningsfaktorn blir hög om du minns hockeykillarna från din egen skolgång eller om du själv utövat någon form av lagidrott.

Nästa bok:
Kaninjägaren

En reaktion på ”Björnstad

  1. Pingback: HeatoN – Livet på spel | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s