Utpost

Utpost

Titel: Utpost
Författare: Ann Aguirre
Genre: ungdom, postapokalyptisk roman
Sidor: 305
Betyg: 4/6
Passar: dig som läst första delen, Enklav, eller som gillar Flickan från ingenstans

Handling:
I slutet av den första boken nådde Tvåspader, Tålig och deras nyfunna vänner från stadsruinerna, Stalker och Tegan, fram till Räddning; en muromgärdad stad ute i vildmarken. Där välkomnades de och blev adopterade av olika fosterfamiljer.

När handlingen börjar har de funnit sig tillrätta med sina nya liv. Nästan i alla fall. Att de tvingas gå i skolan är ingen av dem särskilt förtjust i. Men värst är att de behandlas som barn, trots att Tvåspader ansågs som vuxen i sin stam och är en skickligare krigare än de flesta i stadsvakten.

Men när sommaren börjat lyckas de få en plats i patrullen som ska följa med odlarna ut och så fälten. Patrullen utsätts för ett bakhåll av mutanterna som tycks ha blivit avsevärt smartare än tidigare. Beviset för det är att de rivit upp åkrarna och förstört grödorna när de återvänder till fälten nästa gång.

Det beslutas att det behövs en utpost som bevakar fälten under sommaren och Tvåspader, Tålig och Stalker anmäler sig givetvis frivilligt till styrkan. Några fler regelrätta anfall blir det inte under sommaren, däremot en del skrämmande incidenter. Vilket utposten tolkar som oroväckande, särskilt Tvåspader som slagits mot mutanter många gånger. Det verkar som att mutanterna kraftsamlar och planerar ett anfall som kan hota hela stadens existens.

Omdöme:
Författaren fortsätter lika starkt och levererar en stabil uppföljare som även den är en spännande bladvändare. Den saknar visserligen mörkret och ångesten från den första boken, men behållningen är istället det sociala spelet i staden. Trodde själv att det var den kristna högerns sista utpost, men författaren skriver i efterorden att det är en spillra av amishfolket som grundat staden.

I den här boken blommar också romatiken ut mellan Spadertvå och Tålig vilket gör att man lär känna dem bättre och att de växer som karaktärer.

Tycker att serien är förvånansvärt våldsam för att vara ungdomsböcker. Mord, överfall och våldtäkt förekommer i handlingen. Det kompenserar till viss del för avsaknaden av djup i berättelsen som jag tror beror just pga. att det är ungdomsböcker.

Jag ser fram emot den sista och avslutande delen och kan absolut rekommendera den här serien för både vuxna och äldre ungdomar.

Nästa bok:
Vet faktiskt inte, bokstapeln har fyllts på och blivit så omfattande att den vält. Det går med andra ord att välja en annan bok än den som ligger överst…

Annons

En reaktion på ”Utpost

  1. Pingback: Hord | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s