Laboon

Laboon

Titel: Laboon
Författare: Henrik Tord
Genre: thriller
Sidor: 314
Betyg: 3/6
Passar: dig som gillar Expedition Robinson eller Experimentet

Handling:
Laboon handlar om Marko och paret Matti och Sandra som befinner sig i Khao Lak under tsunamikatastrofen 2004.

För Matti och Sandra blir det en personlig tragedi eftersom deras nioåriga son, Viktor, försvinner. De satt och väntade på sin frukostbeställning på hotellet medan Viktor lekte på stranden när vågen slog in. I kaoset efteråt kan de inte hitta Viktor vare sig levande eller död och han antas ha dragits med ut till havs.

För Marko blir vågen däremot en vändpunkt i livet. Han är en före detta maffiatorped på flykt som driver en dykfirma i Thailand. När vågen slår in är de ute och dyker men klarar sig förhållandevis väl. Han lyckas övertyga sina kunder att de måste ta skydd längre ut i havet på en öde ö för att undkomma fler vågor. Tanken är att de ska hålla sig undan så pass länge att de anmäls som saknade och sedan dödförklarade. Men på vägen plockar de upp en ung pojke som också är svensk som ligger och flyter på en frigolitlåda.

Matti och Sandra kan inte släppa förlusten av Viktor och hanterar det på olika självdestruktiva sätt efter att de kommit hem till Sverige igen. Båda tar på sig skulden, men medan Sandra dagdrömmer och försöker hålla Viktors minne vid liv försöker Matti glömma allt genom alkoholmissbruk.

Marko och hans sällskap med kunder lyckas söka skydd på den öde ön. Men snart uppstår osämja eftersom de inte förstår varför Marko vill gömma dem. Eftersom Marko inte har några planer på att återvända till civilisationen på ett tag och inte heller vill låta kunderna återvända som vittnen på att han lever finns bara en sak att göra. En sista gång måste han smutsa ner händerna innan han kan leva i frid.

Sex år senare vaknar Sandra av ett telefonsamtal. Det är från Thailand och beskedet hon får är att Viktor har hittats. Han har flytit i land och lever. De beger sig genast till Thailand igen för att ta reda på om det verkligen är han och var han har varit.

Omdöme:
Det här är tydligen tredje fristående delen i en thrillerserie av författaren. Jag har inte läst de tidigare böckerna utan valde att läsa den här för att jag tyckte katastrofscenariot lät spännande. Men det fungerar utmärkt att läsa den här fristående, anar vad tidigare böcker kan ha handlat om, men det finns inga referenser som jag inte förstår.

En bok om tsunamikatastrofen kan ju inte bli annat än spännande, särskilt inte när just den skildringen såvitt jag kan avgöra känns väldigt trovärdig. Även om inte intrigen i övrigt är särskilt avancerad dröjer det innan jag förstår hur det hela ska sluta.

Berättelsen varvar mellan händelserna på ön med dyksällskapet till Sandra och Matti. Eftersom jag aldrig får några särskilda sympatier för dem känns deras kapitel mest som transportsträckor. Delarna om Marko och dyksällskapet är det som håller spänningen uppe, men jag är kluven till vem jag håller på där.

Spännande, men en smula banalt och ett ganska otillfredsställande slut tycker jag.

Nästa bok:
Stormfågel, Igguldens första bok i hans serie om Rosornas krig

En reaktion på ”Laboon

  1. Pingback: De redan döda | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s