Resan till mörkret

Resan till mörkret

Titel: Resan till mörkret
Författare: Andrej Djakov
Genre: Postapokalyptisk roman
Sidor: 397
Betyg: 4/6
Passar: dig som fascineras av monster och mutanter

Handling:
Andra boken, på svenska, av Andrej Djakov om Metro 2033-världen och fristående uppföljare till Resan till ljuset. Precis som den första boken utspelar den sig i St. Petersburgs tunnelbana där människorna lever skyddade under jorden 20 år efter det stora kärnvapenkriget.

På en av få bosättningar ovan jord detonerar en ny atombomb och de få överlevande, som var ute till sjöss, flyr till tunnelbanan. Där hotar de att starta ett krig mot de övriga stationerna om inte den skyldige ger sig till känna. Metrorådet tar hotet på allvar och utser stalkern Taran till att söka efter terroristerna. I samma veva kidnappas hans styvson Gleb och parallellt försöker Taran även hitta honom. Jakten tar honom både ovan och under jord till allierade såväl som fiender. Spåren pekar mot det mytomspunna paradiset, den dolda regeringsbunkern som sägs ligga under metron och ingen riktigt verkar känna till. Men som någon är beredd att skydda till varje pris.

Omdöme:
Spännande bladvändare som helt saknar verklighetsförankring. Här kastas du handlöst ut i ett riktigt fantasifullt actionäventyr med monster och mutanter.

Metrovärlden är mörk och dystopisk och skildras väl av författaren. Den stora behållningen med boken är tunnelbanans slutna universum där varje station är en egen stadsstat med olika grupperingar. Med en fru som är vegan, själv är jag 5/2-vegan, är det roligt med det onda veganimperiet!

Det som däremot stör mig i läsningen är att det saknas en karta över metron (det fanns det i tidigare böcker), vilket gör att det är svårt att hålla reda på hur stationerna ligger i förhållande till varandra. Det underlättar inte heller att några av de ryska namnen påminner om varandra. Samma sak gäller för de oräkneliga karaktärerna, med ryska namn såklart, som dyker upp på de olika stationerna. De är svåra att hålla i sär och de får ingen närmare presentation, trots att en del av dem dyker upp igen senare i handlingen.

Men som underhållningslitteratur för mig som gillar postapokalyptiska romaner duger den alldeles utmärkt!

Nästa bok:
På stranden (en gammal dystopiklassiker!)

En reaktion på ”Resan till mörkret

  1. Pingback: Enklav | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s