Operation Fritham

Operation Fritham

Titel: Operation Fritham
Författare: Monica Kristensen
Genre: deckare, kriminalroman
Utgivningsår: 2009
Sidor: 271
Betyg: 3/6
Ursprung: bokhyllan
Passar: dig som gillar Tårar i havet eller Evig natt

Handling:
I det ockuperade Norge är två norska desertörer som stred för Tyskland på rymmen. De skyr inga medel på sin flykt undan rättvisan och lämnar ett spår sv döda efter sig i nordnorge. När polisen tar upp jakten slutar spåret vid kajen där ett fartyg just lagt ut mot Svalbard.

I modern tid kraftsamlar föreningen för arktiska veteraner för en sista jubileumsträff innan de planerar att lägga ned sällskapet. Träffen ska ske på Svalbard och inbjudningar skickas ut till både före detta allierade och fiender med kopplingar till tiden på Svalbard under andra världskriget.

När länsman på Svalbard blir kontaktad av en historiker som fått upp ögonen för en gammal polisutredning från ockupationstiden inser de att en av veteranerna förmodligen är en mördare. Frågan är vem det är och varför han har kommit tillbaka till Svalbard för återträffen?

Omdöme:
Det lät som en lovande berättelse utifrån titel och baksidestext; andra världskriget i kombination med Svalbard i deckarformat.

Men tyvärr tycker jag inte att författaren lyckas förvalta de här ingredienserna särskilt väl. Intrigen känns rörig och består av alldeles för många karaktärer, utan att ha någon tydlig huvudperson.

Inledningsvis är det bara tillbakablickarna till andra världskriget som känns intressanta, men mot slutet tar sig även den nutida intrigen och slutet är ganska spännande:

Nästa bok:
?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s