Höstdåd

Höstdåd

Titel: Höstdåd
Författare: Anders de la Motte
Genre: deckare
Utgivningsår: 2018
Sidor: 419
Betyg: 5/6
Ursprung: biblioteket
Passar: dig som gillar Slutet på sommaren eller Jakthundarna

Handling:
Anna flyttar från Stockholm med sin tonårsdotter till den lilla skånska orten Nedanås för att ta över som polischef. Redan från början får hon vibbar av att det finns kraftiga motsättningar i det lilla samhället som har att göra med en händelse som inträffade 27 år tidigare.

Då var det fem ungdomar som firade studenten genom att tälta, grilla och dricka öl ute vid ett vattenfyllt stenbrott. Men när morgonen grydde var det en av dem som låg med krossad skalle och flöt i vattnet. Händelsen avskrevs som en olycka efter samstämmiga uppgifter från de inblandade och av den utredande polisen, som är pappa till en av de inblandade killarna. Samme polis som Anna dessutom tar över efter i och med att han går i pension.

Självklart blir hon nyfiken på det gamla fallet och läser därför utredningen. Känslan hon får är att de inblandade ljuger, både då och nu, eftersom hon springer på flera av dem ute i samhället. Men när ett dödsfall inträffar som visar sig ha oväntade kopplingar till de inblandade i händelsen för 27 år sedan tvingas hon ta upp utredningen på nytt, trots att det hotar att vända upp och ner på hela samhället.

Omdöme:
Höstdåd är helt fristående från författarens förra deckare, Slutet på sommaren, men de påminner ändå mycket om varandra. Inte bara för att de utspelar sig i Skåne båda två och att huvudpersonen är en kvinna, utan framförallt för att de bygger upp spänningen på ett väldigt subtilt och skickligt sätt. Det är med andra ord ingen actiondeckare, men ändå olidligt spännande.

Fast redan från början tror jag att jag vet hur det gått till, det hela verkar ganska självklart, det handlar bara för författaren att berätta hur. Men så är det ju såklart inte. På de sista sidorna tar handlingen en riktigt oväntad vändning!

Författarens styrkor är miljöskildringar och personbeskrivningar, båda delarna hanterar han med hög trovärdighet och igenkänningsfaktor. Det, tillsammans med, naturliga och målande dialoger gör boken till en riktig bladvändare.

Nästa bok:
Metro 2035

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s