Stalpi

Stalpi

Titel: Stalpi
Författare: Stefan Spjut
Genre: thriller, skräck, fantasy
Utgivningsår: 2017
Sidor: 366
Betyg: 6/6
Ursprung: biblioteket
Passar: dig som gillar Stallo eller Dränkt

Handling:
Uppföljare till Stallo. Troll finns och är i högsta grad verkliga, även om de oftast uppträder i djurhamn, och ytterst få människor vet om det. De som vet om det försöker antingen förtränga det eller lever i symbios med dem för att bevara hemligheten.

I den första boken ledde Sussos nyfikenhet till att hon avslöjade att de människorov som begicks i trakten utfördes av folk som gav barnen till de troll som bodde med dem för att hålla dem lugna. I media och enligt polisen hette det att hon hade avslöjat en sekt, de fick nämligen inte reda på allt hon såg, och ”sektledaren” spärrades in.

Nu har han lyckats rymma och när Sussos mamma Gudrun får reda på det fruktar hon för dotterns säkerhet. Susso har nämligen bosatt sig en bra bit utanför Kiruna. Själv är hon dock rädd för att träffa sin dotter så istället ber hon Sussos bästa vän från skoltiden, Diana, att åka dit.

Det som Gudrun fruktade sker och både Susso och Diana förs bort. De hamnar mitt i en våldsamt och perverst alternativsamhälle där människor och troll inte bara lever i symbios utan även avlar barn tillsammans. Dessutom pågår någon slags maktkamp mellan olika fraktioner där Susso används som gåva för att mäkla fred.

Diana, som är läkare till vardags, tvingas omvärdera allt hon trott på, eller snarare inte trott på, för att hon ska lyckas rädda både sig själv och Susso.

Omdöme:
Alltså den här var så bra att jag är helt knäckt! Jag gillade författarens första bok, Stallo, för att han lyckades med konststycket att på ett trovärdigt sätt förena folktro med dagens samhälle, och paketera det i en spännande thriller. Men med en så udda infallsvinkel behövdes det kanske en startsträcka för att kunna ta det till nästa nivå, för det har han verkligen gjort i Stalpi tycker jag. Det här är den typen av bok som du går och tänker på, och längtar efter att få läsa, medan du är på jobbet.

Den alternativa värld där trollen finns är oerhört fascinerande och författaren låter bara mig som läsare få veta så pass mycket att den egna fantasin sätts igång och triggas något enormt. Det är mörkt, våldsamt, äckligt och perverst. Men egentligen är det inte trollen som är värst utan de människor som bor med dem och deras gemensamma avkomma.

Det som gör boken så suverän är det författaren låter dig tolka in mellan raderna. Dialogerna är norrländskt fåordiga och ofta kryptiska med referenser som gläntar på dörren till allt du inte vet, men önskar att du visste. Hela tiden triggar författaren läsarens fantasi maximalt.

Lika norrländska känns karaktärerna, karga, ordsnåla och svåra att lära känna. Men det hör liksom till i den här boken, även om jag har full förståelse att många läsare nog tycker att den lämnar för många frågor obesvarade.

Nästa bok:
Ravenspur

En reaktion på ”Stalpi

  1. Pingback: Årsbästalistan 2018 | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s