Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv

Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv

Titel: Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv
Författare: Leif GW Persson
Genre: självbiografi
Utgivningsår: 2018
Sidor: 542
Betyg: 3/6
Ursprung: eget inköp
Passar: dig som gillar Insidan eller Total Recall

Handling:
Det här är författarens berättelse om sitt yrkesliv, från småskolan till Tv-kändis.

Hans pojkdröm, som han bar med sig hela livet, var att bli mästerdetektiv. Problemet är att det inte är ett särskilt vanligt yrke som det inte går att studera sig till. Men med det som mål blev det en lång och krokig väg genom universitet och mängder av olika arbetsplatser.

Kriminologi är det som varit författarens huvudspår och även det han blev professor i senare i livet. Med det i bagaget och ett sällsynt driv tog han sig till Rikspolisstyrelsen, SCB och Justitiedepartementet. På vägen hann han även med att bli bästsäljande författare. Men någon mästerdetektiv blev han däremot aldrig, även om han tillslut fick lösa brott på bästa sändningstid.

Omdöme:
Jag minns att när jag skulle läsa en roman av författaren för första gången var jag lite rädd att den skulle vara lika omständligt skriven som han uttrycker sig i tv. Det var den inte. Hans romaner är livfulla, raka och spännande. Vilket är motsatsen till den här boken, här kan man säga att alla mina negativa förväntningar inför romanen infriades.

Här skriver han som han pratar. Det tar en stund imman han kommer till sak. Han påbörjar gärna en utvikning och avbryter den med ”men det får jag lov att återkomma till”. En cliffhanger skulle man kunna tro. Men nej, dels lämnar han inte en känsla av spänning och förväntan hos mig som läsare eftersom det ofta är ganska triviala händelser och när han väl tar upp tråden igen är det lite diffust och trevande.

Många saker går han också in på alldeles för detaljrikt och jag tycker han borde forcerat många händelser för att korta ned boken. I mångt och mycket känns det här som någon slags bikt eller historieskrivning.

Det är egentligen bara två avsnitt som jag tycker är riktigt intressanta och som gör boken läsvärd. Det ena är Greijer-affären, där han avslöjade att justitieministern köpte sex av prostituerade, och det andra är avslutningen där han går igenom fyra olösta mord som han fortfarande klurar på.

Läs boken bakifrån med andra ord om du vill lära känna Leif GW Persson bättre!

Nästa bok:
Girlfriend in a Coma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s