Sovjetistan

Sovjetistan

Titel: Sovjetistan
Författare: Erika Fatland
Genre: faktaroman, reseskildring
Utgivningsår: 2017
Sidor: 431
Betyg: 4/6
Ursprung: bokdagarna
Passar: dig som gillar Sapiens eller När Finland var Sverige

Handling:
Sovjetistan är den norska journalisten Erika Fatlands skildring av sina resor i de centralasiatiska länderna. Under flera månaders tid reste hon runt i var och ett av länderna och utforskade dem både kulturellt, historiskt och politiskt.

Själva tesen, både för hennes resa och för boken, är att de flesta knappt vet någonting alls om länderna i Centralasien (läs vilka länder som avses på bokomslaget ovan).

Hon vill också visa hur olika dessa länder är eftersom de av omvärlden ofta klumpas ihop och misstas för att vara lika varandra. Men de skiljer sig mycket från varandra både sett till folkmängd, religion, BNP, naturtillgångar, styrelseskick (världens värsta diktatur finns faktiskt här!) och språk.

Däremot så är samtliga starkt färgade av sin tid i Sovjetunionen och mycket fokus i boken ligger på hur de har hanterat unionens upplösning.

Omdöme:
Jag har alltid gillat geografi, men precis som för författaren så har denna del av världen även varit en vit fläck på kartan för mig. Därför väckte den här boken min nyfikenhet när jag kom över den.

Författaren skriver anekdotiskt om det hon upplever i de olika länderna och varvar det med rent berättande, fakta. Men inte utan att ironisera eller skjuta in egna reflektioner i berättandet. Detta gör boken lättsmält och trevlig, ibland till och med rolig, trots att det ibland rör sig om torra, tråkiga ämnen som t.ex presidenten/diktatorns levnadshistoria.

Intressant och allmänbildande bok, rekommenderas om du vill lära dig mer om din omvärld.

Nästa bok:
Arton grader minus

Annons

En reaktion på ”Sovjetistan

  1. Pingback: Årsbästalistan 2018 | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s