Mörkrets väg

Titel: Mörkrets väg
Författare: Michael Cox
Genre: Äventyr, drama, historisk roman
Utgivningsår: 2007
Sidor: 581
Betyg: 5/6
Ursprung: eget inköp
Passar: dig som gillar Dandy eller Butcher’s Crossing

Handling:
Mörkrets väg är Edward Glyvers ”självbiografiska bekännelse” (notera att det är en roman) om hans liv och hans väg till upprättelse.

Boken utspelar sig i London i mitten på 1800-talet är Edward jobbar som fixare åt en välrenommerad advokatbyrå. Men så mycket jobb gör han egentligen inte utan han lägger större delen av sin tid på att nysta i sitt förflutna och vem han egentligen är.

För även om han växte upp i fattigdom med en ensamstående mor på den engelska landsbygden så hittar han uppgifter som tyder på annat bland sin mors dagböcker efter hennes död. Trots att det borde ha förblivit en hemlighet tyder uppgifterna ändå på att han har kopplingar till, ja rent av härkomst, till det stora godset Evenwood.

Problemet är att det har även hans stora antagonist, poeten Phoebus Rainsford Daunt, som fick honom relegerad från privatskolan Eton. Det hela utvecklar sig till en fördold kamp mellan dem där alla medel är tillåtna.

Omdöme:
Vilken läsupplevelse! Det tog en liten stund att komma in i den men sedan var det ett riktigt äventyr i klass med Greven av Monte Cristo eller något av Jules Verne.

Det som fördröjde läsupplevelsen i början var det faktum att det var svårt att hänga med i huvudpersonens snabba kast mellan tankar och nu och då. Men det är inte för att den är dåligt skriven utan för att det är så han är, huvudkaraktären Edward.

Han drar sig inte för att söka tröst i en opiumhåla vilket får hans drömmar att flyta ihop med verkligheten. Som läsare är det bara att gilla läget och hänga med, för han är en komplex person med stort ego och många hemligheter.

Egentligen är det en ganska sorglig och tragisk berättelse, den är full av svek, intriger, lögner, våld och passion. Men den håller mig på halster ända till sista sidan innan jag får veta hur det slutar. Snyggt!

Nästa bok:
Arton grader minus

Annons

En reaktion på ”Mörkrets väg

  1. Pingback: Årsbästalistan 2018 | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s