Rov

Rov

Titel: Rov
Författare: S. J. Bolton
Genre: Thriller, kriminalroman
Utgivningsår: 2009
Sidor: 443
Betyg: 5/6
Ursprung: bokrean
Passar: dig som gillar Lewismannen eller Levande och döda i Winsford

Handling:
Tora Hamilton har nyligen flyttat till Shetlandsöarna med sin make, som kommer därifrån, och jobbar som förlossningsläkare tills hon en dag gräver upp ett lik bakom huset. Liket, som är en ung kvinna, mistas först för att vara ett mycket gammalt, men välbevarat, torvlik. Men det uppdagas snabbt att det är högst ett par år gammalt och skrämmande nog visar det sig att kvinnan precis fött ett barn innan hon fick sitt hjärta utslitet ur kroppen och blev begravd.

Polisen verkar, till Toras stigande irritation, vara måttligt intresserade av fallet. Men eftersom hon är förlossningsläkare har hon själv tillgång till arkiv och statistik över alla förlossningar på öarna och börjar därför själv nysta i kvinnans öde.

Snart upptäcker hon att det finns ett mönster mellan försvunna kvinnor och förfalskad förlossningsstatistik som dessutom pekar mot en urgammal legend på öarna. Men hennes snokade tycks ha retat upp någon eller några som inte vill att hemligheten ska avslöjas och de försöker röja Tora ur vägen. Även om Tora undkommer förstår hon att hon inte kan lita på någon, inte ens de som står henne närmast.

Omdöme:
Lite oklart var jag fick den här boken i från, men eftersom den gav lite Peter May-vibbar gav jag den en chans. Det var den väl värd!

Det här var en riktigt bladvändare som absolut hade likheter med Peter Mays böcker. Inte enbart pga. att både utspelar sig på skotska ögrupper utan även för att de levererar en raffinerad och spännande intrig som man inte alls vet hur den ska sluta.

Karaktärerna är lite speciella i den här boken, det är knappt någon som är älskvärd. Tora är lite av en antihjälte, inte alls särskilt sympatisk eller beundransvärd. Men med sitt strävsamma, envisa sätt vinner hon ändå mina sympatier.

Nästa bok:
Mörkrets väg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s