Vinterstängt

Vinterstängt

Titel: Vinterstängt
Författare: Jørn Lier Horst
Genre: deckare, kriminalroman
Utgivningsår: 2015
Sidor: 380
Betyg: 4/6
Ursprung: lånat av farsan
Passar: dig som gillar Jakthundarna eller Slutet på sommaren

Handling:
Tredje boken om norske utredaren William Wisting.

Vid upptäckten av en inbrottsvåg i ett sommarstugeområde hittas en mördad man i en av sommarstugorna. På vägen till bårhuset blir bilen kapad och liket stulet. Det är uppenbart att någon är väldigt angelägen om att polisen inte ska få reda på vad som hänt.

Kort därefter hittar Line, Wistings dotter, ytterligare en mördad man i en båt i närheten av den första mordplatsen. Två mord på samma plats kan inte vara en slump, så frågan är hur de hänger ihop?

Genom metodiskt polisarbete tar ledtrådarna Wisting till Baltikum på jakt efter en inbrottsliga och sedan tillbaka till Oslo. Det visar sig att det ligger betydligt tyngre och farligare brottslingar bakom mordet än ett gäng inbrottstjuvar. Spåren pekar mot en restaurang i Oslos krogvärld, där Lines pojkvän är verksam.

Omdöme:
Även om jag läser en och annan deckare är det långt i från någon favoritgenre. Men böckerna om William Wisting läser jag gärna. De är välskrivna, trovärdiga och bjuder på en slags lågmäld spänning som gör dem till riktiga bladvändare.

Själva polisarbetet är kanske det mest trovärdiga och, såvitt jag kan bedöma, verklighetsnära i boken. Här är det inte några plötsliga insikter, intuition eller lagvidrigt metoder som används, utan bara metodiskt utredningsarbete. Att författaren själv jobbat som utredare är väldigt tydligt.

Wisting själv och även hans dotter, journalisten Line, är sympatiska och jordnära. Helt vanliga människor, utan några udda laster. Resten av karaktärerna är också intressanta och väl uppbyggda.

Kort sagt; läsvärt och spännande.

Nästa bok:
Vävaren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s