Blodsleken

Blodsleken

Titel: Blodsleken
Författare: Roberto Saviano
Genre: thriller, kriminalroman
Utgivningsår: 2016
Sidor: 368
Betyg: 4/6
Ursprung: bokdagarna
Passar: dig som gillar Gomorra eller Björndansen

Handling:
I Neapel hinner barnen knappt bli tonåringar innan de värvas av den neapolitanska maffian, Camorran. De används till allt från springpojkar till att framföra hot och utöva utpressning. De susar runt på sina scootrar på gatorna och utgör maffians ögon och öron.

Men när Nico och hans kompisars boss tvingas fly från Neapel är de helt plötsligt ”arbetslösa”. Dessutom uppstår det ett maktvakuum i hans stadsdel. Nico ser det som deras stora chans att bilda en egen ”trålare” med kontroll (langning av droger, beskyddarverksamhet, etc.) över stadsdelen.

Genom list, hot och utpressning lyckas de beväpna sig med stöd av en angränsade falang och påbörjar sin uppgift. Inledningsvis blir de inte tagna på allvar, men i takt med att de blir allt våldsammare närmar de sig målet, tills våldet en dag drabbar Nico själv.

Omdöme:
Saviano blev världskänd för sin reportagebok Gomorra, om den neapolitanska maffian, som tvingade honom i exil med ständigt polisbeskydd. Den var rätt intressant, men ganska långrandig, minns jag att jag tyckte. Men eftersom jag fick denna bok tyckte jag att författaren var värd en chans till, i synnerhet eftersom denna bok är skönlitterär.

Den här boken är i alla fall inte långrandig, utan det är ett bra driv och spännande intrig i boken. Däremot är det något i författarens språk som inte faller mig helt i smaken, kan faktiskt inte sätta fingret på vad det är, men vi klickar helt enkelt inte.

Annars är karaktärerna lite för många till antalet och namnen likaså, det tar ett tag innan jag kan hålla i sär dem. De är också svåra att åldersbestämma, där är författaren inte helt tydlig, men helt uppenbart är att de är yngre än vad jag många gånger tror.

Hur som helst en bra ”fortsättning” på Gomorra tycker jag trots allt att det är, trots ovanstående kritik. Det är en helt annan värld än den våra svenska kriminalromaner utspelar sig i. Det är både intressant och skrämmande!

Nästa bok:
Törst

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s