Arthur

Arthur

Titel: Arthur
Författare: Mikael Lindnord
Genre: Självbiografi
Utgivningsår: 2016
Sidor: 254
Betyg: 4/6
Ursprung: Medlemsgåva från Bonniers bokklubb
Passar: dig som gillar Människorna och Ferry tales

Handling:
Mikael Lindnord berättar inledningsvis om sin uppväxt och framgångsrika multisportkarriär. Men det boken i huvudsak handlar om är ett möte som skedde under ett strapatsrikt VM som han deltog på i Ecuador. När Mikael satt och tog igen sig och åt frystorkade köttbullar vid en checkpoint i djungeln la han märke till en sliten och smutsig gatuhund som iakttog honom. I medlidande med den ömkliga hunden ger han den ett par köttbullar.

När pausen är slut och de återupptagit loppet upptäcker de att hunden följer efter dem. Han vänder nog snart tänker Mikaels lag, men det gör den inte. Den kämpar sig fram så pass länge med laget att de fattar tycke för hunden, döper den till Arthur och börjar se efter den. Tillslut betraktar de honom som en fullvärdig lagmedlem.

Uppmärksamheten de får när de går i mål tillsammans med Arthur överstiger deras vildaste fantasi. Arthur blir en internationell meganyhet. Men efter målgången känner Mikael en sådan tillgivenhet till Arthur att han vill ta med honom till Sverige, vilket är lättare sagt en gjort. Både svensk och ecuadoriansk byråkrati sätter sig på tvären och att få hem Arthur blir den tuffaste utmaningen Mikael ställts inför.

Omdöme:
Jag minns när nyheten om Arthur och Mikael Lindnord spreds över världen och det var ju både en charmig och osannolik historia.

Språkmässigt är inte boken så övertygande, Mikael Lindnord verkar ha skrivit den själv utan spökskrivare. Det är sällan särskilt målande eller detaljrikt, utan vissa partier känns snarare lite forcerade. Men det är inget större störningsmoment utan fungerar i och med att det är en lättsam historia utan någon särskilt avancerad intrig.

Trevlig och läsvärd som passar perfekt i hängmattan!

Nästa bok:
Den nionde graven

En reaktion på ”Arthur

  1. Pingback: Årsbästalistan 2018 | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s