Spegelstaden

Spegelstaden

Titel: Spegelstaden
Författare: Justin Cronin
Genre: Postapokalyptisk roman
Utgivningsår: 2017
Sidor: 764
Betyg: 6/6
Ursprung: farsdagspresent
Passar: dig som läst Flickan från ingenstans och De första tolv

Handling:
Tredje och avslutande delen i trilogin. Efter händelserna i den föregående boken när de första 12 ursprungsviralerna blev dödade tycks landet vara befriat från vampyrer. Det förflyter rent av 25 år utan att någon viral synts till.

Under tiden har Peter hunnit bli president i Kerville, som både hunnit blomstra med 200 000 imvånare, och avfolkas när de flyttat ut i delstaten utanför Kerrvilles skyddande murar. Michael har lagt sin tid på att restaurera ett gammalt tankfartyg fast förvissad om att viralerna en dag kommer tillbaka. Fartyget ska då bli mänsklighetens räddning.

Både Alicia och Amy försvann efter händelserna i första boken och ingen vet var de är eller om de lever. Men det gör de.

Amy bidar sin tid i väntan på den slutgiltiga uppgörelsen. För det finns en utsprungsviral kvar; Noll eller Fanning som han hette som människa. Det var han som var själva ursprunget till smittan. Han gömmer sig i New York och förbereder sig på att utplåna människorna en gång för alla. Vid sin sida har han Alicia, som begav sig till NY för att döda honom, men visade sig oförmögen till det eftersom hon blivit smittad av en av Fannings viraler vilket innebär att han ”styr” henne mentalt.

När människorna efter ett kvarts sekel nästan har glömt bort viralerna dyker de plötsligt upp. Först i lönndom, men sen genom att belägra Kerrville. Tillsammans måste vännerna från Fristaden en gång för alla göra upp med viralerna och dess fader.

Omdöme:
Ett vanligt problem med den avslutande delen i en serie är att den nödvändigtvis inte behöver vara särskilt bra utan kan leva på att den avslutar en bra serie. Så är inte fallet med Spegelstaden. Den lilla oro jag kände för hur författaren skulle kunna knyta ihop alla trådar och leverera ett värdigt avslut på denna fantastiska trilogi försvinner efter några kapitel.

Genom att flytta handlingen framåt 25 år och skapa en helt ny generation som inte är bekanta med viralerna lyckas han återigen skapa spänning genom en krypande känsla av annalkande katastrof. Annars är ju ett vanligt problem att monstret inte är lika skrämmande när lampan väl är tänd, men genom skicklig dramaturgi har Cronin alltså släckt lampan i den tredje delen.

Precis som i tidigare delar fortsätter författaren att bygga upp sin värld både genom historiska återblickar, subtila antydningar och korta utvikningar. Han utmanar läsaren att använda fantasin och väva ihop de glimtar han ger av helhetsbilden.

Passagen-trilogin, som denna trilogi heter, är den bästa serie jag läst sedan Carlos Ruiz Zafóns serie om de Bortglömda böckernas gravkammare och jag rankar den som lika episkt, storslagen som Sagan om ringen-trilogin. Mästerligt!

Nästa bok:
1968

3 reaktioner på ”Spegelstaden

  1. Pingback: Årsbästalistan 2017 | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s