Top dogg

Top dogg

Titel: Top dogg
Författare: Jens Lapidus
Genre: Thriller, kriminalroman
Utgivningsår: 2017
Sidor: 474
Betyg: 5/6
Ursprung: Lånat av farsan
Passar: dig som läst Sthlm delete eller gillar MemoRandom

Handling:
Top dogg är en direkt fortsättning på Sthlm Delete. Nikola har lämnat gängkriminaliteten bakom sig för att bli elektriker, men när hans bästa vän blir mördad återvänder han till gänget för att hämnas. Teddy hankar sig fram på diverse skumma uppdrag och försöker glömma den barnporrhärva de råkade nysta i, och som nästan tog död på dem, se föregående bok. Emelie har lämnat Leijonoch affärsjuridiken för att satsa på en egen brottmålsfirma.

När Emelie blir ombedd att representera en tjej som blivit utnyttjad av nätverket dras hon och Teddy återigen in i polisens utredning. Eller snarare börjar de hjälpa polisen på egen hand eftersom nätverket tycks ha kopplingar ända upp i polisledningen vilket gör att utredningen står och stampar utan att komma någonvart.

Ju mer de nystar desto större blir hotet mot dem själva och till slut måste de vända sig till Teddy gamle maffiaboss Kum för beskydd. Även Nikola verkar ha snubblat över en insiderhärva där mordet på hans vän verkar vara beställt från hans egen sida.

För att få rätsida på situationen är det inte bara Teddy som tvingas ta saken i egna händer och bryta mot lagen, även Emelie kastar alla advokatetiska regler överbord för att avslöja nätverket en gång för alla.

Omdöme:
Lapidus spiller ingen energi på tillbakablickar till tidigare böcker, utan här rivstartar handlingen direkt och tar vid där tidigare bok slutat. Tur att jag har en blogg att friska upp minnet med, annars är jag rädd att jag inte skulle hänga med fullt ut.

Hela den här serien har handlat om livet i en gråzon, var går gränsen till kriminalitet och är vissa lagbrott försvarbara om de görs i ett gott syfte? Den här boken fortsätter i samma anda och det är väl egentligen det som är författarens styrka: att skapa trovärdiga karaktärer som har flera sidor. Världen är som bekant inte bara svart och vit.

Jag tror inte att den här serien blir filmatiserad som Snabba cash-serien blev, men det beror egentligen inte på att den är sämre utan att den bara fortsätter i samma stil.

Nästa bok:
HeatoN, livet på spel

En reaktion på ”Top dogg

  1. Pingback: Årsbästalistan 2017 | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s