Pestens tid

Pestens tid

Titel: Pestens tid
Författare: Stephen King
Genre: dystopi, postapokalyptisk roman
Utgivningsår: originalutgåvan 1978, förlängd version 1990, mitt ex 2010
Sidor: 1229
Betyg: 4/6
Ursprung: hyllvärmare från nån bokrea
Passar: dig som gillar På stranden eller Flickan från ingenstans

Handling:
Något går fel på en amerikansk anläggning för biologiska stridsmedel och ett virus släpps fritt. Trots att hela basen stängs ner och försätts i karantän lyckas en person fly med sin familj. Dessvärre är det redan för sent, de hann bli virussmittade och sprider viruset först till den lilla orten Arnette i Texas och sedan sprids det snabbt över hela landet.

Dödligheten är 99 procent och de fåtalet immuna som överlever superinfluensan blir snart allt ensammare i ett sönderfallande samhälle. Men samtliga som överlevt drivs snart ut på vägarna lockade av märkliga drömmar, en god och en ond. En del beger sig mot Boulder i Colorado där de drömmer om att en gammal, from kvinna, mor Abigail, bildat en frizon. Andra beger sig till Las Vegas där Randall Flagg a.k.a Den svarte mannen eller Vandraren, bildat ett diktaturliknande samhälle.

De sista resterna av befolkningen har delat upp sig mellan ont och gott och det hela börjar byggas upp till en uppgörelse. För det är tydligt att det rustas upp i Las Vegas: piloter till attackplan utbildas, vapendepåer töms och vägarna patrulleras av beväpnade vakter.

I en gudomlig vision ser mor Abigail att enda sättet att sätta stopp för Randall Flagg är att skicka fyra rättrådiga män till fots från Frizonen. I hopp om ett mirakel ger de sig tvivlande av för att utmana ondskan på dess hemmaplan.

Omdöme:
Det här anses vara en riktig Kingklassiker och jag har en vag minnesbild av att jag såg den som nån miniserie på TV när jag var liten. Men jag har ju ett litet kluvet förhållande till King, jag tycker ofta han är en riktig ordbajsare, så den har stått länge i hyllan och väntat på att bli läst.

Förordet ger mig också vatten på min kvarn, för där förklarar författaren att den här förlängda versionen är 400 sidor längre än originalet! Eftersom jag inte läst originalet kan jag inte uttala mig om vad skillnaden är, men däremot tycker jag att boken är ganska långrandig inledningsvis. Det är långa kapitel och många huvudpersoner som ska presenteras. Därför tar det ett bra tag innan influensan spridit sig och boken tagit fart på riktigt.

Men när den väl gjort det är jag fast. King är trots allt en skicklig berättare. Trots att jag är en inbiten ateist tycker jag att bokens religösa prägel fungerar, det är väl i sig inget konstigare än att läsa om zombier. Men det religiösa temat låter rätt töntigt när man läser baksidetexten.

För dem som, precis som jag, gillar dystopier och postapokalyptiska romaner är Pestens tid ett måste. Den har definitivt bidragit till att sätta sitt prägel på genren och förtjänar definitivt epitetet klassiker.

Nästa bok:
Top dogg

2 reaktioner på ”Pestens tid

  1. Pingback: Årsbästalistan 2017 | Bokstapeln

  2. Pingback: Kropparnas själavandring | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s