En amerikansk förlust

En amerikansk förlust

Titel: En amerikansk förlust
Författare: Philipp Meyer
Genre: relationsdrama, samtidsskildring
Utgivningsår: 2009 (på svenska 2015)
Sidor: 414
Betyg: 3/6
Ursprung: bokrean 2017
Passar: dig som gillar Sonen eller Dykvinnan

Handling:
Isaac och Poe är två tjugoåringar som växer upp i den amerikanska småstaden Buell i Pennsylvania. Orten och hela regionen präglas av stålfabrikerna som lades ner ett decennium tidigare och gjorde hundrafemtionstusen människor arbetslösa.

Men Isaac har fått nog och ska sticka från stan, han tänker tågluffa till Kalifornien och börja på universitet där. Han lyckas också övertyga sin bästa vän Poe, tidigare fotbollsstjärna i det lokala laget, att hänga med. Innan de hinner lämna stan överraskas de av ett regnväder och söker skydd i en nedlagd fabriksbyggnad. Där hamnar de i bråk med ett gäng uteliggare som anser att de inkräktar på deras plats. Det slutar med att en av uteliggarna får skallen krossad innan de skiljs åt.

Eftersom Poe glömmer sin lagjacka på platsen blir inte polisarbetet särskilt avancerat. Morgonen efter, innan de hunnit träffas för att göra ett nytt försök att lämna stan, blir han gripen. Poe, som tidigare suttit häktad för grov misshandel men friats tack vare att polischefen har ett förhållande med hans mamma, är definitivt syndabocken de letar efter. I väntan på rättegång sätts han i det federala häktet där tungt kriminella gäng styr.

Inget av detta vet Isaac, han lämnar stan på egen hand och börjar luffa tvärs över landet. Eller är det så att han egentligen flyr? Sanningen är inte alltid så självklar som den ser ut.

Omdöme:
Jag gillade verkligen Sonen av samma författare och den här, som är hans debutroman, är skriven i samma stil. Det är en bit amerikansk historia i romanform, genuint och välskildrat. Men till skillnad från Sonen är inte den här intrigen alls lika spännande, den känns snarare ganska långsam och händelsefattig.
En del av problemet är att berättelsen förmedlas genom sex olika personer, vilket gör att det tar tid för intrigen att röra sig framåt. Ett annat problem är att det som jag förväntade mig skulle bli ett storslaget äventyr blir en enkel utflykt.

Ingen av karaktärerna gör heller något särskilt avtryck, trots att de är välskildrade, de känns helt enkelt för främmande. Väldigt amerikanska kort sagt.

Nästa bok:
Väggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s