Ensam kvar

Ensam kvar

Titel: Ensam kvar
Författare: Alexandra Olivia
Genre: postapokalyptisk roman
Utgivningsår: 2016
Sidor: 348
Betyg: 4/6
Ursprung: biblioteket
Passar: dig som gillar Vägen eller Experimentet

Handling:
En ny dokusåpa, som är en extremare variant av Expedition Robinson, börjar spelas in i USA. Deltagarna ska överleva i vildmarken och samtidigt lösa olika utmaningar, individuellt eller i lag, samtidigt som avsnitten sänds medan tävlingen pågår. Budgeten är den största, för en dokusåpa, någonsin.

Zoo, som hon kallas, är en av 12 deltagare som ställer upp i programmet. Efter att ha klarat sig bra i de inledande tävlingarna ger hon sig ut på en längre individuell utmaning i vildmarken. De första dagarna har hon en kameraman bredvid sig, men sen övergår produktionen till att följa henne med drönare och fasta kameror. Tror hon.

I själva verket har ett dödligt virus fått fäste och spridit sig över världen och drabbat många i inspelningsteamet. Lyckligt ovetande om detta kämpar Zoo på ute i vildmarken för att överleva, ovetandes om att hennes kamp nu är på riktigt.

Omdöme:
Det här tycker jag var en innovativ och intressant infallsvinkel i en vanligtvis ganska likartad genre. Det är två intriger parallellt: dåtid, om programstarten och dokusåpans utveckling och nutid, om Zoos nuvarande överlevnadskamp. Båda är spännande och bjuder in till sträckläsning.

Intrigen i dåtid har naturligtvis ett ganska digert persongalleri, men eftersom alla deltagare, självklart, är typiska stereotyper så blir det aldrig rörigt. Zoo själv är utvald för att vara den älskvärda tittarfavoriten och det gör att jag som läsare också tycker om henne. Även om jag tycker att hon framstår som mer än lovligt naiv som inte ser att dokusåpan spårat ur. Men författaren levererar trovärdiga förklaringar till det så det stör aldrig intrigen.
Den här boken är given att läsa för sig som brukar läsa dystopier, men passar även dig som vanligtvis inte läser den genren utan är ett fan av dokusåpor.

Nästa bok:
Isola

En reaktion på ”Ensam kvar

  1. Pingback: Väggen | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s