Till min Love

Till min Love
Titel: Till min Love
Författare: Karin Aspenström
Genre: relationsdrama, samtidsskildring
Utgivningsår: 2015 med titeln To my Love, denna utgåva 2016
Sidor: 398
Betyg: 5/6
Ursprung: biblioteket
Passar: dig som gillar Skymningslandet eller Tills det dödar oss

Handling:
Boken handlar om bästa kompisarna Love och Josefin som åker till London tillsammans efter studenten. Egentligen är det mest Josefin som vill åka dit för att lämna sina trassliga hemförhållanden bakom sig, men Love hänger snällt på.

I London rotar de sig snart i Camden Town, musikernas stadsdel, och hittar både jobb och lägenhet. Josefin hittar snart nya kompisar också i form av gitarristen Baz och hans band. I takt med att hon kommer allt närmare Baz glider hon och Love från varandra allt mer. Snart har hon blivit tillsammans med Baz och flyttat ihop med honom i hans dekadenta, men stora, våning. Hon hänger också med honom och hans syster ut till deras stora gods på landet om somrarna där droger och alkohol är den enda sysselsättningen.

Trots att Love och Josefin tappar kontakten väljer Love att stanna i London och han söker till och med till universitetet och börjar plugga. Men en dag hör Josefin av sig med ett brev och stämmer träff med Love på en tågstation med ett löfte om att det nu är dags för dem att dra vidare mot Paris som de tidigare pratat om. Men Josefin dyker aldrig upp och Love, sviken som han känner sig, gör sitt bästa för att glömma henne.

17 år senare ramlar det brevet ut när han håller på att rensa i lådor hemma och trots att han vid det här laget har ett lyckligt förhållande börjar han ändå tänka på Josefin. Han inser att han inte kommer kunna gå vidare helt om han inte får reda på vad som hänt henne. Så han reser till London själv på semester och börjar leta.

Han hittar till slut både Baz och andra gemensamma nämnare och börjar så smått kartlägga Josefins liv. Spåret blir allt hetare. Men vad han inte räknat med är att det inte är meningen att han ska hitta henne.

Omdöme:
Oklart var jag läst om den här boken och vad det var som fick mig att lägga titeln på minnet. Det ringde inga klockor alls när jag läste baksidetexten. Men ibland är det uppfriskande att läsa något okänt. I det här fallet blev det en mycket positiv överraskning.

Författaren lyckas verkligen gestalta sina karaktärer på ett balanserat sätt. De är veliga, mesiga och faller för grupptrycket – precis som tjugoåringar ofta gör. Love är killen som är hemligt kär, vilket gör att han går långt utanför sin komfortzon och sväljer sin stolthet, för att vara kärleken till lags. Josefin är tjejen utan integritet, som hela tiden är på jakt efter något nytt att stilla rastlösheten med.

Det är välskrivet och trovärdigt. Spänningen ligger inledningsvis i samspelet och relationerna mellan karaktärerna, men mot slutet består spänning i vad som hänt Josefin och vart hon tagit vägen.

Boken avslutas dessutom med den största twisten, överraskningen, som jag läst i år och det höjer betyget minst en poäng!

Nästa bok:
Människorna

En reaktion på ”Till min Love

  1. Pingback: Årsbästalistan 2017 | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s