Idag ska vi inte dö

Idag ska vi inte dö

Titel: Idag ska vi inte dö
Författare: Magnus Falkehed & Niclas Hammarström
Genre: biografi
Utgivningsår: 2015
Sidor: 470
Betyg: 4/6
Ursprung: bokrean 2017
Passar: dig som gillar 438 dagar eller Även tystnaden har ett slut

Handling:
Det här är frilansjournalisten Magnus Falkehed och fotografen Niclas Hammarströms berättelse om när de blev kidnappade i Syrien.

De åker dit för att skildra kriget, och framförallt folkets lidande, genom att ta sig illegalt in i landet via Libanon. Till sin hjälp har de fixaren Nora och hennes pojkvän som för befälet för en grupp rebeller. Samarbetet mellan dem och Nora fungerar inte helt smärtfritt. De är vana, från andra krigshärjade områden, att arbeta på ett visst sätt. Men Nora sover hellre sent på morgonen och kör sitt race.

Trots det lyckas de få både bilder och reportage och är redo att lämna landet. Men på vägen tillbaka till Libanon blir de stoppade och bortförda av en beväpnad grupp män. Vilka de är, vilken milis, de tillhör får de aldrig reda på, men de har ett brett nätverk och stora resurser.

Niclas och Magnus träffades första gången på en säkerhetskurs om hur man bland annat ska uppföra sig i en kidnappningssituation så de är så väl förberedda man kan vara. Det försöker skapa rutiner i fångenskapen för att uthärda den på bästa sätt.

Men när tillfälle ges satsar de ändå på att fly. Flyktförsöket blir dock kortvarigt och slutar med att Niclas blir skjuten i benet och Magnus svårt misshandlad som straff. Deras mantra under fångenskapen, som i slutändan slutar lyckligt, är att idag ska vi inte dö.

Omdöme:
Om du är hyfsat nutidsorienterad så har du koll på handlingen redan. Deras kidnappning toppade nyheterna när den var aktuell och de fick också mycket uppmärksamhet efteråt. Jag har t.ex sett dem både i Skavlan och hört Magnus sommarprat. Men alla detaljer fick man naturligtvis inte och det är det som gör den här boken läsvärd.

Sakligt och detaljrikt beskriver de sin tid i Syrien. Det är väldigt intressant både i form av djupare insikt i konflikten där, men framförallt insikten i allt som rör kidnappningen. Boken är välskriven och välkomponerad, det vill säga den fokuserar på vissa saker och forcerar andra, vilket gör den spännande rakt igenom.

Den är också väldigt öppen och utlämnande när det gäller dem som personer. De berättar om både misär och mindre smickrande sidor hos sig själva.

Intressant och läsvärd bok som kommer vara aktuell i många år framöver (så länge kriget i Syrien pågår).

Nästa bok:
Till min Love

En reaktion på ”Idag ska vi inte dö

  1. Pingback: Av samma blod | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s