Dränkt

Dränkt

Titel: Dränkt
Författare: Frida Andersson Johansson
Genre: rysare
Utgivningsår: 2015
Sidor: 315
Betyg: 4/6
Ursprung: biblioteket
Passar: dig som gillar Stallo och Kalldrag

Handling:
Unn har haft en trasslig barndom med en mor som uppträtt sinnessjukt och pratat med andar istället för att ta hand om henne. Men nu när hon passerat 30 känns det som att livet äntligen vänt. Hon har ett schysst jobb på en reklambyrå och fina vänner. Det är egentligen bara mannen i sitt liv hon saknar.

Fast en kandidat till den posten tror hon att hon kanske hittat när hon stöter på sin nya granne. Lång, mystisk och i oidentifierbar ålder. Men när deras blickar möts känns det som att det slår blixtar i huvudet på Unn, han har helt klart en speciell dragningskraft.

Samtidigt inträffar allt fler dödsfall runt om i stan där det tycks som att offren har drunknat på land, lungorna har varit fyllda med vatten.

För Unn börjar nätterna bli oroliga, hon drömmer om mörka tjärnar med någon som döljer sig under ytan, och de är så verkliga att hon vaknar svettig. Hon försöker samtidigt lära känna sin granne bättre, men ju mer hon umgås med honom desto värre blir drömmarna.

Snart kan hon inte skilja dröm från verklighet och befinner sig själv en dag ute vid en mörk tjärn utan minne hur hon tog sig dit. När hon förvirrat tittar över vattenytan ser hon hur den rör sig och hur något reser sig ur vattnet.

Omdöme:
Den här författarens debutroman tar avstamp i nordsida folktro och applicerar den i en Stockholmsförort, ungefär som Låt den rätte komma in. Men här är det alltså inte vampyrer det handlar om utan Näcken. Jag måste erkänna att jag kände mig lite skeptisk till en roman baserad på Näcken innan, vilket jag kände till att den gjorde när jag började läsa. En naken snubbe som sitter vid ett vattendrag och spelar fiol för att locka till sig folk för att de ska drunkna känns kanske inte så hett? Inte den coolaste av våra fornnordiska väsen direkt.

Men skepcismen lägger sig snabbt eftersom författaren skicklig väver ihop en spännande intrig av vardagsproblem och övernaturliga inslag. Att något inte står rätt till med grannen förstår man snabbt, men hur boken ska sluta kunde jag inte gissa.

Huvudkaraktären Unn känns trovärdig och agerar, för att vara skräck, ganska rationellt. I och med att hennes mor matat henne med skrock och folktro från barnsben kopplar hon tillslut vad hennes granne är, vilket annars kunde ha varit omöjligt för en vanlig, rationell människa.

Jag tror att den här boken kan tilltala många kvinnor i Unns ålder, eller äldre, som vill läsa något spännande. För igenkänningen med Unn och hennes vänner är nog större för kvinnor. Oavsett var det här en bok som överraskade mig positivt.

Nästa bok:
Idag ska vi inte dö

2 reaktioner på ”Dränkt

  1. Pingback: Årsbästalistan 2017 | Bokstapeln

  2. Pingback: Stalpi | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s