En bror att dö för

En bror att dö för

Titel: En bror att dö för
Författare: Anders Roslund och Stefan Thunberg
Genre: Kriminalroman
Utgivningsår: 2017
Sidor: 388
Betyg: 5/6
Ursprung: biblioteket
Passar: dig som gillar Björndansen och Svindlaren

Handling:
Efter sex år i fängelse för grovt rån muckar Leo, hjärnan bakom militärligan, och släpps ut i friheten. Men det räcker inte för honom, utan han har planer på att också bli ekonomiskt fri och samtidigt lura brallorna av polisen Bronck som satte fast honom.

Men tiden är knapp, kuppen som Leo planerat måste genomföras fyra dagar efter att han muckat. Innan dess måste de både hunnit med ett finansieringsrån, gjort ett genrep innan kuppen och för alltid undanröja alla bevis som finns undangömda efter den första rånturnén och som skulle kunna sätta honom och hans bröder i fängelse igen. Fast allt är planerat in i minsta detalj och denna gång har Leo en ny partner, istället för sina bröder, som han satt tillsammans med i fängelse. Leo har bestämt sig för att aldrig mer blanda in sina bröder eftersom de har lämnat kriminaliteten bakom sig.

När det första rånet inte går som planerat tvingas Leo vända sig till sina bröder för att be om hjälp igen. Samtidigt gör polisen det också eftersom de håller ögonen på Leo. Det hela blir plötsligt till en personlig uppgörelse mellan Leo och Bronck där inte bara deras ”yrkesroller” spelar in, utan också deras familjeband.

Omdöme:
Björndansen, som baserades på militärligans verkliga förehavanden, var en bra bok. Men den saknade bitvis tempo där familjebanden skulle förklaras och befästas. Det gör inte En bror att dö för eftersom boken utspelar sig under det snäva tidsspannet på fyra dagar. Den håller ett högt tempo hela vägen och bibehåller spänningen ända fram till sista kapitlet (det sista kapitlet avrundar intrigen i dåtid och tillförde ingenting till slutet i nutid). Eftersom familjebanden förklarats så genomgående i den första boken läggs inte alls samma fokus på det, även om dåtidsintrigen visserligen handlar om händelser i Leo och hans bröders uppväxt.

Den stora skillnaden mot Björndansen rent tekniskt är att En bror att dö för i stort sett är helt fiktiv. Rånen som begås i boken har aldrig skett i verkligheten utan är helt fabricerade av författarna, därav har de också tagit ut svängarna rejält för att göra huvudstöten spektakulär. Resultatet tycker jag blir mycket lyckat, det är som sagt både spännande och ovisst in i det sista. Trots det tycker jag att boken har en hög trovärdighetsfaktor.

Både Björndansen och En bror att dö för lyckas med att göra brottslingarna, Leo och hans bröder, till bokens hjältar som jag håller på. Eftersom de vunnit mina sympatier blir också slutet smärtsamt och definitivt inget lyckligt slut. Utan snarare lämnar boken en fet sensmoral om att brott inte lönar sig efter sig.

Nästa bok:
Raseri

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s