Ett litet liv

Ett litet liv

Titel: Ett litet liv
Författare:
Hanya Yanagihara
Genre:
relationsdrama
Utgivningsår:
2015
Sidor:
732
Betyg:
5/6
Ursprung:
lånat av brorsan
Passar:
dig som gillar Tills det dödar oss eller Tidsresenärens hustru

Handling:
Ett litet liv handlar om de fyra collegevännerna JB, Malcolm, Willem och Judes liv efter college. Men fokus ligger i huvudsak på Jude som är lite av ett mysterium för de andra vännerna. Trots att han är snygg, rolig och mycket intelligent har han en självbild som är den rakt motsatta och han är oerhört förtegen om sin uppväxt.

Efter studietiden i Boston hamnar de allihop i New York, på Manhattan, där de tar de första stapplande stegen i sina respektive karriärer. På sikt blir de alla fyra mycket framgångsrika, men lyckas ändå förbli vänner livet ut. JB är konstnär, Malcolm arkitekt, Willem skådespelare och Jude advokat.

Trots framgångar och ett till synes riktigt avundsvärt liv är Jude ändå aldrig riktigt lycklig. Det som plågar honom är en uppväxt fylld med sexuellaövergrepp och misshandel som sitter så djupt etsat i honom att det styr hela hans vuxna liv. Men när han börjar närma sig medelåldern och inleder ett förhållande med sitt livs kärlek ser hans liv ut att nå en vändpunkt. Fast dessvärre visar det sig att tragedier kan inträffa även i vuxen ålder.

Omdöme:
Brorsan envisas alltid med att låna ut pretentiösa böcker i tegelstensformat till mig och med bottennappet 2666 i minnet var jag rätt skeptisk till den här också.

Den börjar också lite trevande, eller snarare kör den egentligen bara igång med berättandet utan att ge ordentliga beskrivningar av karaktärerna, vilket gör att jag inte fastnar inledningsvis. Men i takt med att jag får rätsida på vem som är vem av de fyra vännerna och lär känna dem bättre blir jag rejält uppslukad av berättelsen. Den är oerhört välskriven, intelligent, en smula pretentiös, men framförallt väldigt gripande. Bitvis riktigt hemsk.

Det är definitivt ingen feelgood-roman och om du vill läsa böcker med lyckliga slut ska du leta vidare. Vad det däremot är, är en orgie i vänskapsskildringar i med- och motgång. Både karaktärer och relationer känns väldigt trovärdiga och berör mig ordentligt.

Nästa bok:
Dagbok från ditt försvinnande

En reaktion på ”Ett litet liv

  1. Pingback: Årsbästalistan 2017 | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s