Slutet på sommaren

Slutet på sommaren

Titel: Slutet på sommaren
Författare: Anders de la Motte
Genre: thriller, kriminalroman
Utgivningsår: 2016
Sidor: 372
Betyg: 4/6
Ursprung: lånat av farsan
Passar: dig som gillar Vilseledd eller Svarthuset.

Handling:
Veronica jobbar som terapeut och leder grupper i sorgterapi. Själv har hon också mycket sorg hon bär på i form av en lillebror som försvann, troligtvis blev han bortrövad och mördad, när hon var liten och en mamma som begått självmord.

En dag dyker det upp en ung man i hennes terapigrupp som delar med sig av ett barndomsminne om ett försvinnande. Historien låter så pass lik Veronicas lillebrors försvinnande att hon börjar gräva i det gamla fallet, som aldrig blev polisiärt uppklarat.

Kan mannen och hennes lillebror vara samma person? För att ta reda på det tvingas hon återvända till det lilla samhället på den skånska landsbygden som hon växte upp i, men ”flydde” från när hon blev gammal nog.

Men varken hennes familj eller del bybor uppskattar att hon kommer hem och börjar väcka gamla minnen till liv. Det visar sig rent av att vissa hemligheter helst ska förbli glömda.

Omdöme:
Förra året seglade de la Motte upp som en av mina favoritförfattare och att få läsa en ny bok av honom känns som julafton.

Men det framgår ganska snabbt att den här boken skiljer sig en hel del stilmässigt från tidigare böcker. De tidigare böckerna var konspiratoriska actionthrillers med mycket dialog medan den här är en lågmäld, klassisk deckare (även om huvudpersonen inte är en polis) med ett mysterium i fokus.

Stilförändringen ser inte jag som någon nackdel, utan det är snarare uppfriskande och imponerande att författaren inte fortsätter i samma, framgångsrika hjulspår. Självklart finns det saker som fortfarande känns igen från författaren, bl.a är hans karaktärer lika välbeskrivna och trovärdiga som tidigare. Karaktärerna är komplexa och visar upp både bra och dåliga sidor.

Intrigen i boken är i grund och botten ganska enkel, men trots det har jag ingen aning om hur den ska utvecklas, och avslutas, när en tredjedel av boken kvarstår. Det är spännande, och trovärdigt, in i det sista och slutet är oväntat.

Nästa bok:
Effekten av Susan

Annons

2 reaktioner på ”Slutet på sommaren

  1. Pingback: Vinterstängt | Bokstapeln

  2. Pingback: Höstdåd | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s