Butcher’s Crossing

Butcher's Crossing

Titel: Butcher’s Crossing
Författare: John Williams
Genre: Westernroman, äventyr
Utgivningsår: 1960 (På svenska 2015)
Sidor: 331
Betyg: 3/6
Ursprung: bokrean 2017
Passar: dig som gillar Sonen eller Blodets meridian

Handling:
Will Andrews lämnar civilisationen och sina Harvardstudier för att söka äventyret i vilda västern i Kansas. Vad han hoppas finna vet han inte själv, men han har en känsla av att vildmarken kallar på honom.

Han anländer till det lilla skinn- och jägarhålan Butcher’s Crossing som är den yttersta gränsen för civilisationen. Eftersom  samhället lever på buffeljakt blir han snabbt övertygad om att det är det han ska ägna sig åt. Snart har han finansierat en jaktexpedition till Colorado där expeditionsledaren, den garvade jägaren Miller, hävdar att det finns en gömd dalgång full med buffel.

Efter en lång resa genom vildmarken hittar de den gömda dalen som faktiskt visar sig dölja en gigantisk buffelhjord. Efter att ha upprättat ett basläger vid utgången av dalen drar de igång jakten, eller snarare slakten.

Trots att de skjuter och flår bufflar från morgon till sen kväll minskar knappt buffelhjorden. I takt med att veckorna går och vintern rycker allt närmare börjar det uppstå slitningar i gruppen. Millers besatthet att skjuta hela hjorden ifrågasätts, men han lovar att de ska lämna dalen innan den första snön.

Samma dag som de försöker driva ihop och skjuta de sista resterna av hjorden drar en snöstorm in från bergen som de tvingas söka skydd för. När stormen dragit förbi har passet in i dalen snöat igen och de har inget annat val än att övervintra i väntan på våren och snösmältningen. I Klippiga bergen betyder det åtta långa månader…

Omdöme:
Det var först när jag läste förorden som det gick upp för mig att det här är en gammal bok som blivit hypad och översatt nyligen. Men varför den blivit det förstår jag inte riktigt. Visst är det en schysst westernroman, men det skrivs väl rimligtvis högvis med nya böcker i den genren som håller samma klass!

Men om jag ska utgå från det pretentiösa förordet så är storheten med författaren hur han gestalarar sina romanfigurers sökande. Visst, söker efter nåt gör ju onekligen Will. Men han känns även osäker och lättlurad, så det är väl inte enbart hans sökande som styr hans handlingar.

Behållningen med boken är att den känns autentisk och skildrar jakten och naturen väl. Dialogerna är däremot inte mycket att hänga i julgranen. Inte heller tempot. Intrigen tar god tid på sig och är inte särskilt invecklad. Men slutet levererar en rejäl twist som jag verkligen inte hade räknat med.

Däremot hoppar jag nog över att läsa Stoner, som var den första av författarens böcker som blev uppräckt och hypad i modern tid, och läser nåt modernare!

Nästa bok:
Vanishing Games

En reaktion på ”Butcher’s Crossing

  1. Pingback: Mörkrets väg | Bokstapeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s