Lewis pjäserna

Lewis pjäserna

Titel: Lewis pjäserna
Författare: Peter May
Genre: kriminalroman
Utgivningsår: 2015
Sidor: 303
Betyg: 4/6
Ursprung: bokrean 2017
Passar: dig som läst Svarthuset och Lewismannen

Handling:
I tredje boken i Lewis-trilogin har Fin Macleod slutat som poliskommissarie och fått jobb som säkerhetschef på ett större gods. Genom jobbet träffar han på en gammal skolkamrat som han snart får en intressekonflikt med. Skolkamraten, Whistler, är en notorisk tjuvfiskare och det är just tjuvfiskare som Fin är anställd för att stoppa. Men det hindrar dem inte från att träffas och återuppta sin gamla vänskap. 

Tillsammans upptäcker de ett gammalt försvunnet flygplan i en sjö under en gemensam ”fisketur”. Planet tillhör den kände sångaren, och tillika gamla klasskamraten, Roddy McKenzie som försvann spårlöst 17 år tidigare. Men hans kropp, som återfinns i planet, visar tecken på att han mördats och Whistler ser ut att veta mer om saken än han ger sken av.

Fins gamla kollegor intresserar sig naturligtvis för saken även om det inte finns särskilt mycket spår att gå efter. Fin däremot tror att det ligger mer bakom försvinnandet, och Whistlers uppträdande, än vad som framgått från början och han bestämmer sig för att ta reda på sanningen.

Efterforskningarna leder honom tillbaka till skoltiden om igen och de förhållanden och vänskapsband som uppstod på den tiden. Han upptäcker att svartsjuka och gamla oförätter på den tiden hänger ihop med en vårdnadstvist idag och att han själv i högsta grad är inblandad.

Omdöme:
De två första böckerna i Lewistrilogin har jag gett höga betyg bland annat på grund av författarens särpräglade stil med dramatiska miljöskildringar och melankoliska personbeskrivningar. Allt det känns igen även i den här tredje boken. Men eftersom det vid det här laget känns som gamla nyheter och händelseutvecklingen är ganska långsam så tar det ett tag innan berättelsen fångar mig. Det är egentligen inte mordfallet som är det intressanta inledningsvis, utan det är Fins privatliv, både i nutid och dåtid.

Precis som i tidigare böcker är intrigen sammanflätad av mordet och Fins relationer. Det är just hur de hänger samman som gör handlingen intrikat, men riktigt intressant. För även om berättelsen inte övertygar mig från start så sträckläser jag slutet av den. I Peter Mays böcker blir det enkla och självklara fallet plötsligt invecklat och överraskande.

Karaktärerna som läsaren fått lära känna i de första böckerna fortsätter att utvecklas i Lewis pjäserna. Allihop känns trovärdiga och väcker sympatier på sitt sätt. Hur det ska gå för Fin i framtiden får jag aldrig riktigt svar på, även om han får göra ett visst avslut och lägga delar av sin sorg bakom sig.

Trots något svagare betyg än de första böckerna är Lewis pjäserna fortfarande mycket läsvärd. Hela trilogin är förstklassigt författarskap och ett måste för alla som gillar deckare och kriminalromaner.

Nästa bok:
Butcher’s Crossing

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s