Årslistan för 2016

Under 2016 hann jag med att läsa 47 böcker, vilket är nytt rekord för mig (åtminstone sedan jag började räkna dem). I fjol läste jag 40 böcker. Men läsningen har varit ganska ojämn i år; i januari läste jag inte ut någon bok alls, ett par månader blev det bara två böcker lästa, men i juli när jag var ledig läste jag istället ut nio böcker.

Årsbästalistan 2016

Årets bästa bok…
Full pott, 6/6 poäng, gav jag till tre böcker 2016: Ull, Stjärnklart och UltiMatum. Jag har svårt att bestämma mig för vilken jag tycker är bäst av dem, de är ganska olika tycker jag. Men eftersom Stjärnklart och UltiMatum båda ingår i en serie så utser jag Ull till årets bästa bok eftersom den är fristående.

Årets sämsta bok…
Det var lättare att svara på för lägst betyg 2016, 2/6 poäng, gav jag endast till en bok och det var Experimentet av Catrine Tollström. Det var en ganska tramsig historia med alldeles för osannolika karaktärer tycker jag.

Årets snittbetyg…
Snittbetyget för de 47 lästa böckerna blev 4,17 av 6. Har ingen tidigare siffra att jämföra med, men jag är övertygad om att jag har höjt kvalitén på mitt läsande 2016. Numera letar jag aktivt efter böcker jag tror att jag kommer att gilla, tidigare har jag mest läst det jag fått låna av familj och vänner.

Årets lästa författare…
Under 2016 läste jag böcker från 36 olika författare. Av dem var det 22 stycken som jag läste för första gången. Två, för mig, nya författare som verkligen gav mersmak var Anders de la Motte och Peter May (författare till Svarthuset bl.a).

Årets könsfördelning…
Det här är inget jag tänker på när jag väljer bok, men uppenbarligen är män överrepresenterade i de genres jag läser. En tredjedel, 12 av 36, av författarna 2016 var kvinnor (eller 12,5 om jag även räknar halva Lars Kepler dit!). Trodde faktiskt att könsfördelningen skulle vara något jämnare än så.

Årets bästa bokserie…
Den var också svår att svara på. Jag har läst många bra serier i år, bland annat Razorland-trilogin av Ann Aguirre och Alexander Söderbergs serie om Den Andalusiske vännen. Men bäst tycker jag att Anders de la Mottes serie om infiltratören David Sarac (där UltiMatum som jag nämnde ovan ingår) var.

Årets mest efterlängtade…
Hmm, det var nog egentligen ingen av årets böcker som jag verkligen gått och väntat på. Men när jag såg Bergets skugga på biblioteket, uppföljaren till Shantaram (som är en av mina favoritböcker), kände jag ”äntligen”, även om jag inte visste att det skulle komma en uppföljare!

Årets besvikelse…
Det blir nog faktiskt Färjan som får den utmärkelsen. Den levde inte upp till mina förväntningar. Den hade alla de rätta ingredienserna, men slutresultatet övertygade mig inte.

Årets mest lästa författare…
Det blev Anders de la Motte med hans fem första böcker. Han skulle också ha kunnat kvala in som Årets upptäckt eftersom jag köpte [geim] på vinst och förlust för 10 kr på City Gross.

Årets överraskning…
Den var lätt att svara på. Det var utan tvekan att läsmagasinet Inspiration av Bonniers bokklubbar ansåg att den här bloggen var en av ”Sveriges 11 bästa bokbloggar”. Trodde länge att det var nåt slags skämt från nån journalist i bekantskapskretsen!

Årets upptäckt…
Bokbloggar. Andras alltså. Det är först i år som jag aktivt börjat läsa andra bokbloggar för att få tips på bra och läsvärda böcker. Tack vare det har jag höjt kvalitén på min läsning rejält och har därför blivit en flitig låntagare på biblioteket.

2017 ser jag fram emot att läsa avslutningen på Justin Cronins Passagen-trilogi och även Stjärndamm som är den avslutande delen på Lars Wilderängs västgötska sci-fi-serie. Annars har jag som vanligt varken några mål eller utmaningar uppsatta för min läsning. Att läsa böcker är fortfarande bara ett avkopplande och underhållande tidsfördriv.

Gott nytt år!

Annons

2 reaktioner på ”Årslistan för 2016

 1. Anders de la Motte är en författare som jag tänker läsa mer av, har än så länge bara läst hans serie om HP och den gillade jag förvånansvärt mycket. Allt talade egentligen emot den, men jag blev helt såld 🙂

  Gilla

  • Ja, som du ser har du en ännu bättre serie av honom att se fram emot 🙂
   Tänker definitivt läsa hans senaste bok också, tycker att han är en av de mest läsvärda, svenska författarna just nu!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s